100 g mąki tortowej
70 g kisielu cytrynowego
30 g mąki ziemniaczanej
3 jajka (M)
100 ml kefiru
50 ml mleka 1,5%
15 g proszku do pieczenia
20 g cukru waniliowego
80 g cukru białego
cukier puder do posypania
Składniki mokre przekładamy do miski , mieszamy na jednolitą masę . Dokładamy przesianą przez sitko obie mąki z proszkiem do pieczenia, kisiel oraz oby dwa rodzaje cukru . Całość dokładnie mieszamy na jednolite i gładkie ciasto .
Gotowe jednolite ciasto przelewamy do małej wysmarowanej margaryną i oprószoną bułka tarta foremki na babkę (u mnie forma 0.5 l z kominem) .
Pieczemy około 45 minut temperatura 170 °C (funkcja góra-dół) .
Upieczoną babkę od razu wyciągamy z piekarnika , obracamy formę do góry nogami . Pozostawiamy do wystygnięcia i wysunięcia się babki z formy .