1 średnia główka kapusty
3 papryki czerwone
2 pory
3 marchewki
2 cebule
pęczek koperku
Kapustę szatkujemy na drobno , paprykę i cebulę kroimy z drobną kostkę , por kroimy w pół talarki ( lub grubość por na 4 części ) , marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach a koperek drobno siekamy . Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski .
ZALEWA
1 szklanka cukru
1 1/2 łyżki soli ( płaskie )
1 szklanka oleju
1/2 szklanki octu
1 szklanka gazowanej wody
4 kulki ziela angielskiego
6 kulek pieprzu
1 liść laurowy
Wszystko do jednego garnka i zagotować a następnie ostudzić !
Gdy mamy zimną zalewę to wlewamy do kapusty
z warzywami i mieszamy .
Surówkę najlepiej przygotować dzień wcześniej ale wystarczająco będzie 4 godziny przed podaniem .