Zupa ajlauf nazwa pochodzi z gwary Śląskiej a po polsku zupa z lanymi kluskami a w moim rodzinnym domu zupa z jajcem i to moja ulubiona zupa . Mimo że robię dobra zupę ale od mojej mamusi smakuje mi najlepiej :) .
2 litry czystego rosołu
2 ugotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej/żytniej
przyprawy - pieprz , sól , maggi
Czysty rosół przelewamy do garnka i zagotować . Marchewkę , pietruszkę i mięso kroimy w kostkę .
Do osobnego garnka wbijamy 3 jajka , dodajemy około 3 łyżki
mąki (można mniej) dokładnie mieszamy by nie było grudek
i konsystencji dość gęstej ale na tyle lejącą by fajnie się wylewała do garnka . Ciasto nabieramy łyżeczka , powoli wlewamy do gotującego rosołu i delikatnie mieszamy , zmniejszamy gaz , gotujemy około 5 minut . Po tym czasie dodajemy warzywa , natkę pietruszki . Gotujemy około 10 na małym ogniu na sam konie doprawiamy do smaku .
Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ;