02 października 2022

Zupa krem z dyni


4 marchewki
1 mały korzeń selera 
2 pietruszki
1 por 
pęczek pietruszki
3 gałązki selera 
liść laurowy 
2 ziarna ziela angielskiego 
6 ziaren pieprzu czarnego 
około 3 litrów wody 
około 2 kg dyni 
180 g serka topionego śmietankowego 
przyprawy- sól, Vegeta, gałka muszkatołowa, curry, kurkuma, papryka ostra 

groszek ptysiowy
prażone pestki dyni 

Warzywa (oprócz dyni) obieramy i wkładamy do garnka, dolewamy zimnej wody, dokładamy Vegeta oraz liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, zagotować. Gotować około 2 godzinki na mały ogniu około 30 minut przed końcem dodajemy natkę pietruszki i selera. 
Gotowy rosół przecedzamy przez sitko. 
W tym samym czasie dynie kroimy na kawałki, wdrażamy i pieczemy w piekarniku na 200 °C przez około 40 minut z termo obiegiem. Upieczoną dynie obieramy ze skóry i dodamy do rosołu. 


Miksujemy i zagotowujemy. Na sam koniec dodajemy rozmieszany w zimnej wodzie serki topione, doprawiamy do smaku i ponownie za gotujemy. 

Gotową zupę podajemy z ulubionymi dodatkami ja uwielbiam 
z prażonymi pestkami dyni i groszkiem ptysiowym przepis znajdziemy na blogu - https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2022/09/groszek-ptysiowy.html ) . 

Ja , mój pies " GUCIO " 
i dynia z której jest ugotowana 
zupka 




30 września 2022

Groszek ptysiowy


65 ml zimnej wody 
15 g masła 
50 g mąki pszennej 
1 jajko 
1/2 łyżeczki soli 

Wodę wlewamy do garnka dodajemy masło , sól zagotować . 
Gdy woda z masłem nam się zagotuje , rozpuści masło 
dodajemy mąkę i energicznie mieszamy by nie zrobiły nam się grudki .
Praży my ciasto około 7 minut dość często mieszając (aż powstanie na dnie biały nalot z ciasta) .
Gotowe ciasto pozostawiamy do przestygnięcia .
Do przestygnie tego ciasta w miksować jajko , następnie przekładamy do worka cukierniczego lub grubego worka (polecam taki na 
mrożonki) i odcinamy końcówkę na szerokości około 1 cm . 


Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe kuleczki o średnicy nie większej niż od 1 cm do 1,5 cm w niedużych  odległościach (z podanego przepisu wychodzi jedna blacha 
z piekarnika) .
Jeśli nasze kuleczki mają tak zwane szpice możemy delikatnie zwilżyć palca i delikatnie przycisnąć . 
Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą . 
Piec około 20 w 220 °C (góra-dół) .


Pozostawić do całkowitego ostygnięcia na blaszce na której 
się piekły .
Nasz groszek ptysiowy ma mieć ładnie złoty kolor ponieważ blade będą szybko miękkie a zbyt przypieczone będą gorzkie . 

Groszek można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w szafce około tygodnia lub dłużej . 
(niestety nie zawsze jest coś chować na "później" ponieważ groszek znika w mgnieniu oka) 
Groszek idealnie pasuje do zup krem lub do przekąsek . 


 

29 września 2022

Śledź po cygańsku


500 g śledzia matiasów 
4 ogórki konserwowe 
1 duża czerwona cebula 
3 łyżeczki ostrej musztardy sarepskiej  
120 g ketchup łagodnego 
2 łyżki oleju 
szczypta ostrej papryki
szczypta pieprzu 
mała łyżeczka posiekanej natki pietruszki 

Śledzia moczymy w wodzie około 3 godziny , dość często wymieniając wodę (według naszego gustu) .
Po wymoczeniu śledzia ocieramy delikatnie ręcznikiem papierowy 
i kroimy w paseczki około 1.5 cm szerokości . Cebule , ogórek kroimy w kostkę . 
Wszystko przekładamy do jednej miski dodajemy przyprawy oraz ketchup , musztardę , olej . Wszystko dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku .


Gotowego śledzia posypujemy natka pietruszki i wkładamy do lodówki na kilka godzin , aby się przegryzł . 

Śledzia podajemy ze świeżym pieczywem , ja osobiście jem jako sałatkę na śniadanie z plackiem tortellini .