24 stycznia 2023

Zupa szpinakowa z klopsikami

2 litry wywaru mieszanego 
1 por ( biała część ) 
1 duża marchewka 
400 g mrożonego szpinaku
2 serki topione
woda
przyprawy - gałka muszkatołowa , maggi , Vegeta , sól , pieprz czarny mielony 

 KLOPSIKI 
600 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 czerstwa kajzerka 
1 łyżka bułki tartej 
1 jajko 
woda 
1 łyżeczka  przyprawy do mięs (Knorr)
przyprawy -  pieprz czarny , gałka muszkatołowa , maggi , 
papryka słodka czerwona , pieprz czarny mielony 

Czerstwą kajzerkę zalewamy zimną woda i czekamy jak się 
namoczy . 
Mięso na pulpety przekładamy do miski dodajemy do niego namoczoną w wodzie , odciśniętą kajzerkę , jajko , bułkę tartą 
i przyprawy . Formujemy klopsiki troszkę większe niż orzech włoski . Gotowe pulpeciki odkładamy na bok . 
Gotowy wywar przelewamy do garnka , dodajemy do niego warzywa pokrojone w plasterki i zagotowujemy . Dokładamy wcześniej przygotowane pulpeciki i gotujemy około 30 minut . W między czasie dodajemy mrożony szpinak i zagotujemy na koniec dolewamy wymieszany w zimnej wodzie serek topiony . Doprawiamy do smaku . Ponownie zagotowujemy . 

21 stycznia 2023

Kapusta biała na ciepło


1 główka białej kapusty 
2 średnie marchewki 
15 pieczarek 
3 łyżki smalcu ze skwarkami
1 łyżka masła 
1 duża cebula 
2 łyżki posiekanego koperku 
1 liść laurowy 
6 kulek pieprzu czarnego 
4 kulki ziela angielskiego 
przyprawy - sól, pieprz, maggi, Vegeta, 

Pieczarki obieramy i kroimy drobno . Smażymy na patelni z dodatkiem masłem do odparowania wody . Odstawiamy na bok . 
Kapustę siekamy drobno, marchewkę obieramy , trzemy na tarce 
o dużych oczkach i dodajemy do kapusty . Kapustę z marchewką płuczemy pod bieżącą wodą następnie dolewamy odrobinę wody 
i gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego , 
pieprzu w ziarnach , ziela angielskiego . 
W między czasie roztapia my smalec i kroimy w kostkę obraną 
cebulę . 
Gdy kapusta z marchewką mamy miękka dodajemy pieczarki , cebule i zalewamy to gorącym smalec . Doprawiamy do smaku
przyprawami . Na koniec dodajemy posiekany koperek . 


19 stycznia 2023

Karkówka w sosie pomidorowym

 


1kg karkówki 
2 sosy Boloński (Dawtona) 
4 łyżki musztardy stołowej
3 średnie cebule 
6 ogórków konserwowych 
przyprawa do mięs (Knorr) 

Karkówkę kroimy na około 5 - 6 cm plastry i delikatnie rozklepujemy tłuczkiem do schabowy , następnie przekładamy na blaszkę lub naczynie żaroodporne , oprószamy przyprawą . 


Następnie mieszamy sos (pozostawiamy pół z jednego słoika) z musztarda , polewamy mięso z jednej i drugiej strony . Na gotowe mięso układamy pokrojone w plastry ogórki i cebule , polewamy pozostawionym sosem . 


Przygotowane mięso smażymy w piekarniku około 1 godziny w 180 °C (możemy pod koniec przykryć folią aluminiową lub pokrywką by góra nam się nie spiekła) .
Gotowe mięso podajemy z ulubioną surówką oraz ziemniakami .