09 maja 2023

Zupa jarzynowa z mięsem mielonym


około 1 litra czystego rosołu 
450 mieszanki warzywnej- np. Kalafiorowa
200 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 łyżka oliwy z oliwek 
1 biała część pora 
1 mały posiekany pęczek koperku 
przyprawy- maggi , słodka papryka , przyprawa do mięs (Knorr) , pieprz czarny 

W garnku na oliwie przesmażamy do stracenia surowości mięso mielone dodajemy przyprawy oraz pokrojoną w plastry por , po chwili dokładamy mieszankę warzyw . Smażymy około 7 minut . 
Do garnka dolewamy rosół . Zagotowujemy i gotujemy na mały ogniu około 10 minut . Dokładamy posiekany koperek i doprawiamy do smaku 
maggi i pieprzem . 

Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 

06 maja 2023

Omlet a'la krokiet


3 średnie jajka 
pół kiełbasy wędzonej
1 mała cebula 
3 łyżki masła 
 sól
koper suszony 

Kiełbasę obieramy ze skóry , cebule obieramy i kroimy w kostkę przekładamy na patelnię dokładamy 2 łyżki masła , smażymy na złoty kolor  . Po usmażeniu przekładamy na talerz i odkładamy na bok . 


Jajka rozbijamy do miski i mieszamy to połączenia się żółtka z białkiem dodajemy szczyptę soli oraz koperku . Na tej samej patelni co smażyli my kiełbasę rozpuszczamy łyżkę masła i wylewamy jajka , smażymy do stracenia surowości na brzegach . W tym momencie nakładamy na środek podsmażoną kiełbasę i zwijamy jak krokieta .


Zwiniętego a'la krokieta smażymy na złoty kolor z każdej strony . 


Gotowego a'la krokieta poddajemy z ulubionymi dodatkami lub jako same danie . 

01 maja 2023

Pasztet wieprzowy , pieczony


około 1 kg tłustego schabu 
około 500 g karkówki
około 500 g łopatki 
około 500 g boczku wędzonego 
około 300 g słoniny surowej 
2 żołądki z indyk
1 duża marchewka 
2 cebule 
4 ząbki czosnku 
2 łyżki peklo soli 
3 liście laurowe
10 kulek pieprzu czarnego
8 kulek ziela angielskiego 
Zimna woda 
1 duża czerstwa bułka 
4 jajka 
przyprawy - słodka papryka , ostra papryka , sól , pieprz czarny , majeranek , gałka muszkatołowa 

DODATKOWO
300 g usmażonych pieczarek 

Mięso kroimy na mniejsze kawałki zalewamy zimna woda ( tyle by mięso było przykryte ) dokładamy do całości obraną marchewkę , obraną cebule , nie obrany czosnek , ziele angielskie , liść laurowy , pieprz czarny i peklo sól . Całość zagotowujemy następnie zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy mięso około 2 do 3 
godziny . Tak by mięso nie wrzało tylko delikatnej się gotowało jak rosół . 
Po upływie tego czasu wyciągamy mięso i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia . W między czasie moczymy bułkę w rosole oraz podsmażamy boczek do wytopienia się tłuszczu . 
Po upływie tego czasu mięso wraz z marchewką , boczkiem i namoczoną bułka ( bez cebuli i czosnku ) mielimy trzykrotnie na sitku o rozmiarze 2,7 ( najdrobniejsze ) .


Gdy mięso mamy przemielone dodajemy do niego jajka przyprawy 
( typu pieprz , obie papryki , majeranek , sól ) i dokładnie wyrabiamy na jednolitą , gładka masę ( jeżeli mamy pasztet suchy możemy dolać trochę rosołu ) 

 
Wyrobione mięso przekładamy do formy ( tu możemy ubrać trochę mięsa i dodać ulubione dodatki , u mnie pieczarki ) .
Delikatnie dociskamy lekko wilgotną ręką , by odpowietrzyć ( możemy kilka razy upuścić foremkę na blat ) następnie delikatnie nacinamy pasztet na wzór kratki .


Gotowy , uformowany pasztet przekładamy do piekarnika w którym mamy na dnie naczynie z wodą i pieczemy około godziny w 150 °C następnie około 40 minut w 200°C do ładnego zrumienienia wierzchniej części pasztetu .


Upieczony pasztet od razu wyciągamy z piekarnika i pozostawiany do całkowitego wystygnięcia . Następnie przykrywamy szczelnie i pozostawiamy około 2 dni w chłodne miejsce do przegryzienia się wszystkich smaków .

Taki pasztet jest najlepszy . 
Idealnie smakuje z ćwikła z chrzanem i udekorowany rzeżuchą .