20 września 2023

Mus owocowy


1/2 kg mrożonej mieszanki leśnej 
1/2 kg mrożonych truskawek
2-3 łyżki cukru

Owoce przekładamy do garnka, podgrzewamy na małym ogniu do momentu odmrożenia i odparowania nadmiaru wody . Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy . 


Następnie miękkie owoce przecieramy przez sitko 
( można również użyć blendera ) do czystego garnka i gotujemy na malutki ogniu do uzyskania idealnej konsystencji . 

Gotowy mus idealny dodatek do lodów , placuszków owocowy , naleśników , nawet do klusków na parze .

Przepis na kluski na parze znajdziecie poniżej: 

15 września 2023

Naleśniki na mące żytniej


500 ml mleka 3,2%
100 ml wody mineralnej gazowanej
30 ml oleju 
2 jajka
około 300 g mąki żytniej ( typ 720 )

Mleko , wodę , jajka , olej przekładamy do wysokiego naczynia dodając do całości po trochu mąki . Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę . Ciasto pozostawiamy na około 30 minut , musi być lejące i jednolite ( bez żadnych grudek ) . 
Gdy ciasto odpoczęło , dobrze rozgrzewamy patelnię do naleśników i smażymy na złoty kolor z każdej strony .

10 września 2023

Podwójny schab z karkówką


3 plastry schabu wieprzowego
3 plastry karkówki wieprzowej
przyprawy - sól, pieprz, majeranek, 
przyprawa do mięs (Knorr)

DO PANIEROWANIA 
3 jajka 
bułka tarta

smalec do smażenia 

Plastry schabu i karkówki rozbijamy na początek pojedynczo następnie kładziemy jedno na drugim i kilka razy delikatnie uderzamy by się skleiły .
Gdy mięso mamy rozbite oprószamy przyprawami ( majerankiem tylko od strony karkówki ) . 


Tak przygotowane mięso pozostawiamy na chwilę do przegryzienia . 
Po upływie tego czasu panierujemy w pojedynczą panierkę i smażymy na złoty kolor na roztopionym smalcu . Następnie wkładamy na około 20 minut do nagrzanego piekarnika temperatura 200° C .