10 października 2025

Domowe chipsy solone

Powiedzmy szczerze kto z nas nie lubi chipsów , ja osobiście nie znam takiej osoby . Wiec dziś przychodzę z propozycją domowych chipsów . Zasmakują małym jak i dużym łasuchom . 


2 kg ziemniaków 
sól
olej rzepakowy do smażenia 

Ziemniaki obieramy , kroimy w cienkie plastry (za pomocą noża lub na tarce do jarzyn) następnie płuczemy w zimnej wodzie . 
Ziemniaki wkładamy do lodowatej wody i moczymy 30 minut , następnie osuszymy na ręczniku papierowym . Tak przygotowane plastry ziemniaków smażymy w głębokim , dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor . 

Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy i czekamy do ostudzenia . 
Zimne , usmażone chipsy przekładamy do miski i posypujemy solą .  


02 października 2025

Surówka z sałaty lodowej i warzyw


 1 główka sałaty lodowej 
20 pomidorów mini
1 ogórek zielony szklarniowy 
1 mała cebula czerwona 
2 małe marchewki 
2 łyżki oleju z orzechów włoskich 

Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki lub kroimy w grubą kostkę . Pomidory na pół plasterki , ogórka na sześć i na plasterki , marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczka , cebula w grubą kostkę . Wszystko przekładamy do jednej miski , polewamy olejem i dokładnie mieszamy . Surówkę pozostawiamy na 10 minut do przegryzienia . 

29 września 2025

Ćwikła z chrzanem


5 ugotowanych buraków 
2 duże łyżki tartego chrzanu 
sól i pieprz 

Buraki ściernym na drobnych oczkach . Do całości dokładamy starty chrzan , doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Pozostawiamy na chwilę do przegryzienia .