10 października 2025

Domowe chipsy solone

Powiedzmy szczerze kto z nas nie lubi chipsów , ja osobiście nie znam takiej osoby . Wiec dziś przychodzę z propozycją domowych chipsów . Zasmakują małym jak i dużym łasuchom . 


2 kg ziemniaków 
sól
olej rzepakowy do smażenia 

Ziemniaki obieramy , kroimy w cienkie plastry (za pomocą noża lub na tarce do jarzyn) następnie płuczemy w zimnej wodzie . 
Ziemniaki wkładamy do lodowatej wody i moczymy 30 minut , następnie osuszymy na ręczniku papierowym . Tak przygotowane plastry ziemniaków smażymy w głębokim , dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor . 

Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy i czekamy do ostudzenia . 
Zimne , usmażone chipsy przekładamy do miski i posypujemy solą .  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz