CIASTO KRUCHE
250 g mąki pszennej
150 g margaryny (Palma z murzynkiem)
4 żółtka
3 łyżki cukry
BUDYŃ MANARYNKOWY
700 ml mleka+sok z mandarynek
16 g cukru waniliowego
3 łyżki cukru
2 budynie waniliowe
DODATKOWO
2 puszki mandarynek
Składniki na ciasto kruche przekładamy do miski i zagniatamy jednolite ciasto . Formujemy kule którą dzieli w proporcji 3/4 i reszta . Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce 30 minut .
W między czasie gotujemy budyń . 500 ml mleka z sokiem zagotowujemy następnie wlewamy rozmieszany w reszcie mleka cukier , cukier waniliowy oraz budyń . Gotujemy do zgęstnienia . Odkładamy na bok .
Po upływie 30 minut wyjmujemy większą cześć ciasta i wylepiamy formę (u mnie rant cukierniczy o wymiarach 18x28 cm) , dół wyłożony papierem do pieczenia i podpiekamy około 15 minut w temperaturze 175 °C na ładny złoty kolor .

Zaraz po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika .
Na podpieczone spód ciasta wykładamy odrobinę budyniu następnie układamy mandarynki i resztę budyniu .

Na górę ciasta wykładamy resztę kruchego ciasta .
Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 °C .

Po upieczeniu ciasto wyjmujemy od razu z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz