Placuszki możemy podać o każdej porze dnia z ulubionymi dodatkami, w moim przypadku jest to serek Almette , łosoś wędzony z koperkiem który na wierzchu świetnie dodaje charakteru.
200 g szpinaku świeżego
200 ml mleka
2 duże jajka
15 ml oleju
130 g mąki żytniej
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
Do misy blendera kielichowego (jeżeli używamy) lub do wysokiego naczynia jeżeli używamy blendera ręcznego wkładamy szpinak, jajka, mleko i blendujemy na jednolitą masę. Do całości dokładamy mąkę żytnią (może być pełnoziarnista) , proszek do pieczenia, sól i dokładnie mieszamy za pomocą blendera lub ręcznie za pomocą łyżki.
Ciasto pozostawiamy na około 30 minut, po upływie tego czasu smażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.
Gotowe placuszki podajemy o każdej porze dnia z ulubionymi dodatkami u mnie serek Almette, wędzony łosoś na zimno i koperek.