18 listopada 2022

Pieczarki panierowane


10 małych pieczarek 
3 jajka 
bułka tarta
margaryna (palma z murzynkiem) 
przyprawy - sól , pieprz , gałka muszkatołowa , maggi 

Pieczarki obieramy i odrywamy z nich nóżki (lecz nie koniecznie) . Oprószamy przyprawami .
Następnie rozbijamy jajka w osobnej misce które trzepiemy rózgą , dodajemy kilka kropel maggi . Do kolejnej miski sypiemy bułkę tartą . 
Gotowe pieczarki panierujemy panierką pojedynczą
 (jajko - bułka tarta) . 



Opanierowane pieczarki smażymy na złoty kolor na roztopionej margarynie .
Po wyciągnięciu przekładamy na ręcznik papierowy i pozostawiamy do odsączenia się tłuszczu .


Gotowe pieczarki podajemy jako przystawka z ulubionym sosem . Najlepiej smakują na ciepło . 

15 listopada 2022

Sałatka z rukoli, buraków i prażonych ziaren słonecznik



400 g ugotowanych buraków 
80 g rukoli 
180 sera sałatkowego
6 łyżek ziaren słonecznika 

Sos
6 łyżek oleju 
2 łyżki miodu 
2 łyżki musztardy ostrej 
2 łyżki soku z cytryny 
sól 
pieprz biały 

Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni . Ziarna słonecznika ściągamy z patelni i odkładamy na suchy talerz . 
Następnie robimy sos.:
wszystko przekładamy do jednej miski dodajemy przyprawy do smaku i pozostawiany około 5 minut do przegryzienia . 
Buraczki kroimy w cienkie plasterki następnie w grubą kostkę . 
Ser kroimy w drobną kostkę . 
Gdy wszystko mamy przygotowane przystępujemy do składania naszej sałatki . 
Rukole rozkładamy na płaski talerzu następnie posypujemy pokrojonymi buraczkami , serem a na sam koniec przed samym podaniem polewamy dresingiem i posypujemy ziarnami słonecznika . 

08 listopada 2022

Wędzona pierś z kurczaka

Przepis mojego autorstwa lecz tutaj też zasługa dla mojego mężusia , który pomógł mi przy wędzeniu , i robieniu zdjęcia . Moja jedna z bardziej ulubionych wędlin . 



1 kg piersi z kurczaka 
30 g soli peklującej 
0,4 g nasion kolendry
0,4 g liścia laurowego 
2 g curry 
6 g czosnku 
1 l mleka 3,2 %

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy . Czosnek obieramy i zgniatamy nożem . Z pozostałych składników wykonujemy zalewę którą dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się soli . 
Do ciasnego szklanego lub kamiennego naczynia ( może być garnek ale nie może być utleniające np.: plastyk ) przekładamy dość ciasno mięso oraz czosnek który zalewamy zalewą , dociskamy talerzykiem 
i szczelnie przykrywamy . Tak przygotowane mięso odstawiamy 
w chłodne miejsce na 12 godzin . 


Po upływie tego czasu wyciągamy pierś z kurczaka , osuszamy delikatnie ręcznikiem kuchennym , następnie odwieszamy 
w temperaturze pokojowej do całkowitego obeschnięcia zewnętrznego . 


Po obeschnięciu pierś z kurczaka przekładamy do wędzarni i wędzimy zimnym dymem 
(30 do 50 º C) przez około 2 godziny . Następnie podnosimy temperaturę wędzenia miedzy 90 a 100 º C i wędzimy do uzyskania temperatury 68 º C wewnątrz wędliny .   


Po uwędzeniu wyciągamy uwędzoną wędlinę z wędzarni
i wieszamy 
w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia .