20 czerwca 2023

Muffinki z jabłkiem


  SUCHE 
2 szklanki mąki pszennej
1/2 - 1 łyżeczki przyprawy do szarlotki (Kamis) 
mała szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

  MOKREGO
1 szklanka mleka
2 jajka 
1/2 szklanki oleju 

  DODATKOWO 
1 - 2 słodkie jabłka 
pokrojone migały w kostkę

W dwóch osobnych miskach mieszamy produkty suche i mokre .
( w jednej trochę większej suche a w drugiej nieco mniejszej mokre ) . Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do momentu połączenia składników . 
Do całości dokładamy obrane i drobno pokrojone w kostkę jabłka . Krótko mieszamy .
Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami , na koniec posypujemy odrobiną migdałów . 
Muffinki pieczemy w 170° C przez około 20 - 25 minuty do tak zwanego suchego patyczka . 


Mój mały mistrzu drugiego planu
 i najwierniejszy czworonożny smakosz :)  

15 czerwca 2023

Karkówka grillowana

 
2 kg karkówki 
słodka papryka 
sól peklująca 
pieprz czarny mielony 
czosnek suszony 
majeranek 
 
Karkówkę myjemy , osuszamy i kroimy na około 1 cm plastry . 


Plastry z każdej strony oprószamy delikatnie solą peklującą , pieprzem czarnym i obficie słodką papryka . 
Majerankiem i suszonym czosnkiem tylko z jednej strony ( dla aromatu ) .
  
 
Zapeklowaną karkówkę wekujemy za pomocą maszynki do pakownia próżniowego , wkładamy do lodówki i peklujemy do dwóch dni . Możemy zapeklować karkówkę w szczelnej misce lecz wtedy peklujemy tylko do 24 godzin . 
 
 
Karkówkę grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu około 15 minut z każdej stronie . 

10 czerwca 2023

Rustykalna tarta z budyniem i musem rabarbarowym


  CIASTO KRUCHE
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła 82%
80 g cukru 
1 łyżka cukru waniliowego 
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany

  BUDYŃ
1 opakowanie budyniu waniliowego
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
400 ml mleka 

  DODATKOWO
1 słoik 0.6 l musu z rabarbaru 
4 gałązek rabarbaru 

Gałązki rabarbaru obieramy i kroimy w 5 cm kawałki, zasypujemy cukrem , pozostawiamy na około 3 godziny do puszczenia soku . 
Ciasto kruche .: mąkę przesiewamy z cukrem , dodajemy masło które rozcieramy w palcach na kruszonkę .
Dodajemy żółtko , śmietanę i wszystko razem dokładnie ugniatamy na gładkie ciasto . 
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut .
W między czasie gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu , pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia . 
Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubości około 5 cm na środek układamy mus rabarbarowy.Przepis na mus znajdziemy na blogu pod linkiem .:


Na mus wylewamy letni budyń i układamy kawałki rabarbar który puściły sok  .


Gdy nadzienie naszej tarty mamy nałożone to boki ciasta zwijamy do środka ( nie bać się że wyjdzie nie estetycznie , czym gorzej tym 
lepiej , taki urok tarty )  . 


Gdy tarte mamy poskładaną to przekładamy delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . 


Pieczemy w temperaturze 170° C przez około 40 minut do ładnego ze złocenia . Tarte po upieczeniu pozostawiamy na około 20 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiami . Po upływie tego czasu tarte wyciągamy całkowicie z piekarnika i pozostawiamy na blaszce do całkowitego wystygnięcia . 

Gotową tarte możemy oprószyć cukrem pudrem w całości lub tylko boki . 
( niestety moja tarta nie dorwała do tego momentu ) .