200 g piersi z kurczaka
800 g udek z kury (bez skóry)
30 ml lodowatej wody
10 g soli peklującej
5 g soli kamiennej
3 g mielonego pieprzu białego
1 g mielonej gałki muszkatołowej
0.5 g mielonej kolendry
3 g mielonego suszonego czosnku
Mięso dzielimy na trzy klasy .:
I klasa - dokładnie oczyszczone mięso z piersi kurczakaII klasa - dokładnie oczyszczone mięso z udek
III klasa - całą reszta po oczyszczeniu bez skóry (chyba że ktoś lubi)
Każda klasę mięsa mielony na innych sicie
I klasa - szarpak
II klasa - sitko fi13 mam
III klasa - sitko fi4 mm - dwukrotnie
Całość przekładamy do jednej miski .
Do mięsa dokładamy wszystkie przyprawy , dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin .
lodowatą wodę .
Po wyrobieniu od razu nadziewamy w jelit o kalibrze 28-30 mm .
Odstawić na około 2 godziny do dokładnego osuszania .
Po osuszeniu wędzimy zimnym dymem ,
tempera 30 - 40 °C , drewnem olchowym przez 4 godziny .
Po uwędzeniu parzymy w temperaturze
70 - 75 °C do uzyskania temperatury wewnątrz kiełbasy 70 °C .