27 czerwca 2023

Kiełbasa drobiowa Gabciakowa


200 g piersi z kurczaka
800 g udek z kury (bez skóry)
 
30 ml lodowatej wody
10 g soli peklującej
5 g soli kamiennej
3 g mielonego pieprzu białego 
1 g mielonej gałki muszkatołowej 
0.5 g mielonej kolendry
3 g mielonego suszonego czosnku 

 Mięso dzielimy na trzy klasy .:
I klasa - dokładnie oczyszczone mięso z piersi kurczaka
II klasa - dokładnie oczyszczone mięso z udek
III klasa - całą reszta po oczyszczeniu bez skóry (chyba że ktoś lubi) 
 

Każda klasę mięsa mielony na innych sicie
I klasa - szarpak
II klasa - sitko fi13 mam
III klasa - sitko fi4 mm - dwukrotnie

Całość przekładamy do jednej miski .
Do mięsa dokładamy wszystkie przyprawy , dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin .


Po upływie tego czasu mięso ponownie wyrabiamy dodając do niego 
lodowatą wodę . 
Po wyrobieniu od razu nadziewamy w jelit o kalibrze 28-30 mm .
Odstawić na około 2 godziny do dokładnego osuszania .
Po osuszeniu wędzimy zimnym dymem , 
tempera 30 - 40 °C , drewnem olchowym przez 4 godziny .
Po uwędzeniu parzymy w temperaturze
70 - 75 °C do uzyskania temperatury wewnątrz kiełbasy 70 °C . 


22 czerwca 2023

Kotlet mielony z kapustą kiszoną i pieczarkami


500 g mięsa mielonego wieprzowego
150 g kapusty kiszonej 
100 g pieczarek
przyprawy - pieprz biały , majeranek , maggi ,  słodka papryka 

margaryna do smażenia 

Mięso mielone przekładamy do miski , dokładamy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach , drobno pokrojoną kapustę kiszoną 
( kapustę płuczemy jeżeli mamy ja zbyt kwaśna ) . Następnie dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy mięso . 


Z wyrobionego mięsa robimy kotlety ( moje miały około 70 g każdy ) , panierujemy w bułce tartej .


Gotowe i o panierowane kotlety smażymy na roztopionej , rozgrzanej margarynie ( polecam  Palma z Murzynkiem ) na złoty kolor z każdej strony .


 

20 czerwca 2023

Muffinki z jabłkiem


  SUCHE 
2 szklanki mąki pszennej
1/2 - 1 łyżeczki przyprawy do szarlotki (Kamis) 
mała szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

  MOKREGO
1 szklanka mleka
2 jajka 
1/2 szklanki oleju 

  DODATKOWO 
1 - 2 słodkie jabłka 
pokrojone migały w kostkę

W dwóch osobnych miskach mieszamy produkty suche i mokre .
( w jednej trochę większej suche a w drugiej nieco mniejszej mokre ) . Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do momentu połączenia składników . 
Do całości dokładamy obrane i drobno pokrojone w kostkę jabłka . Krótko mieszamy .
Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami , na koniec posypujemy odrobiną migdałów . 
Muffinki pieczemy w 170° C przez około 20 - 25 minuty do tak zwanego suchego patyczka . 


Mój mały mistrzu drugiego planu
 i najwierniejszy czworonożny smakosz :)