10 grudnia 2024

Omlet z białą kiełbasą , szpinakiem i pieczarkami


1 mała biała kiełbasa 
3 sztuki kostki szpinaku 
2 łyżki podsmażonych pieczarek 
5 łyżki masła 
3 jajka 
przyprawy- sól , pieprz biały , ostra papryka , gałka muszkatołowa 

Na patelni roztapiamy dwie łyżki masła , podsmażamy białą kiełbasę pokrojoną w pół plasterki dodajemy do niej brykiet szpinakowy , smażymy do momentu rozmrożenia się szpinaku , dokładamy pieczarki posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy . Odkładamy na bok .
Jajka wbijamy do miski dodajemy sól , pieprz biały , rozbełtujemy tak by była jednolita masa i dobrze się napowietrzyły . Na patelni roztapiamy masło wlewamy jajka . Przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy do momentu jak jajka zaczną się ścinać . Gdy jajka mamy ścięte omlet obracamy na drugą stronę . Chwilę podsmażamy na połowę układamy farsz z kiełbasy , szpinaku i pieczarek , przykrywamy drugą połową , chwilę podsmażamy . 
Gotowy omlet podajemy na ciepło , możemy posypać kiełkami lub rzeżuchą . 

06 grudnia 2024

Karp w wersji klasycznej


1 ryba typu Karp
cytryna
przypwa do ryby z nutką cytryny 
przyprawy -pieprz , sól , tymianek 
 
 mąka pszenna+jajka+bułka tarta do panierowania
maggi
olej rzepakowy do smażenia

Karpia (najlepiej lekko przemrożony) , odmrażamy , posypujemy przyprawami , skrapiamy cytryną i pozostawiamy około 20 minut do przegryzienia . 


Po upływie tego czasu , przyprawioną rybę panierujemy podwójną panierką . 
MĄKA PSZENNA+JAJKO(z kilkoma kroplami maggi)+BUŁKA TARTA . 
Gdy rybę mamy operowaną smażymy w głębszym oleju na złoty kolor z każdej strony . 
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 150 °C przez 15 minut .

 

28 listopada 2024

Ryba po japońsku

600 g filetu z ryby
sól i pieprz 
cytryna
3 duże cebule 
200 g papryki konserwowej 
200 g ogórka konserwowego 
8 łyżek oleju 

CIASTO NALEŚNIKOWE 
3 duże jajka (M)
125 ml zimnej wody 
100 g mąki pszennej 
sól i pieprz 

ZALEWA DO RYBY 
200 g przecieru pomidorowego 
200 ml zimnej wody 
2 łyżki oleju 
5 łyżki octu 
4 łyżki cukru 
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka słodkiej papryki

Filet z ryby (u mnie Miruna , filet powinien być cienki , lepiej i krócej się smaży) kroimy na mniejsze kawałki (około 5 cm) posypujemy z obu stron solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny . Pozostawiamy do przegryzienia .  
Składniki na ciasto naleśniki mieszamy na jednolite , dość gęste ciasto (możemy użyć więcej lub mniej mąki) . Odstawiamy na bok . 


Składniki na zalewę mieszamy w jednej misce . 
Papryka oraz ogórki konserwowe kroimy na paski , cebulę kroimy na piórka . Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę na złoty kolor . Następnie dodajemy pokrojone w paski 
warzywa i smażymy około 7 minut . Po upływie tego czasu wlewamy zalewę , zagotowujemy , gotujemy  5 minut i odkładamy na bok . 


Warzywa mamy gotowe panierujemy w cieście naleśnikowym rybę i smażymy na niewielkiej ilości (6 łyżek) oleju na złoty kolor z każdej strony . Po usmażeniu odkładamy na chwilę na papier do pieczenia . 

Gdy mamy usmażoną rybę i gotowe warzywa to całość przekładamy warstwami w naczyniu żaroodpornym . Na początek troszkę warzyw , usmażona ryba następnie warzywa zaś ryba i tak do wykorzystania produktu .


Gotową rybę pozostawiamy chwilę do przegryzienia (najlepiej 12 godzin) . 
Podjemy na ciepło lub na zimno .