28 listopada 2024

Ryba po japońsku

600 g filetu z ryby
sól i pieprz 
cytryna
3 duże cebule 
200 g papryki konserwowej 
200 g ogórka konserwowego 
8 łyżek oleju 

CIASTO NALEŚNIKOWE 
3 duże jajka (M)
125 ml zimnej wody 
100 g mąki 
sól i pieprz 

ZALEWA DO RYBY 
200 g przecieru pomidorowego 
200 ml zimnej wody 
2 łyżki oleju 
5 łyżki octu 
4 łyżki cukru 
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka słodkiej papryki

Filet z ryby (u mnie Miruna , filet powinien być cienki , lepiej i krócej się smaży) kroimy na mniejsze kawałki (około 5 cm) posypujemy z obu stron solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny . Pozostawiamy do przegryzienia .  
Składniki na ciasto naleśniki mieszamy na jednolite , dość gęste ciasto (możemy użyć więcej lub mniej mąki) . Odstawiamy na bok . 


Składniki na zalewę mieszamy w jednej misce . 
Papryka oraz ogórki konserwowe kroimy na paski , cebulę kroimy na piórka . Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę na złoty kolor , następnie dodajemy pokrojone w paski 
warzywa i smażymy około 7 minut . Po upływie tego czasu wlewamy zalewę , zagotowujemy , gotujemy  5 minut i odkładamy na bok . 


Warzywa mamy gotowe panierujemy w cieście naleśnikowym rybę i smażymy na niewielkiej ilości (6 łyżek) oleju na złoty kolor z każdej strony . Po usmażeniu odkładamy na chwilę na papier do pieczenia . 

Gdy mamy usmażoną rybę i gotowe warzywa to całość przekładamy warstwami w naczyniu żaroodpornym . Na początek troszkę warzyw , usmażona ryba następnie warzywa zaś ryba i tak do wykorzystania produktu .


Gotową rybę pozostawiamy chwilę do przegryzienia (najlepiej12godzin) . 
Podjemy na ciepło lub na zimno . 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz