06 grudnia 2024

Karp w wersji klasycznej


1 ryba typu Karp
cytryna
przypwa do ryby z nutką cytryny 
przyprawy -pieprz , sól , tymianek 
 
 mąka pszenna+jajka+bułka tarta do panierowania
maggi
olej rzepakowy do smażenia

Karpia (najlepiej lekko przemrożony) , odmrażamy , posypujemy przyprawami , skrapiamy cytryną i pozostawiamy około 20 minut do przegryzienia . 


Po upływie tego czasu , przyprawioną rybę panierujemy podwójną panierką . 
MĄKA PSZENNA+JAJKO(z kilkoma kroplami maggi)+BUŁKA TARTA . 
Gdy rybę mamy operowaną smażymy w głębszym oleju na złoty kolor z każdej strony . 
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 150 °C przez 15 minut .

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz