04 października 2021

Zakręcone drożdżówki z makiem

 
  CIASTO DROŻDŻOWE 
2 szklanki mąki pszennej 
35 g masła 
25 g świeżych drożdży 
3 żółtka 
125 ml ciepłego mleka 
5 łyżek cukru 
1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
1/4 łyżeczki soli
 
  NADZIENIE MAKOWA
850 g masy makowej 
2 łyżki cukru 
2 żółtka 
2 łyżki bułki tartej 
garść rodzynek 
garść płatków migdałowych 
 
Drożdże pokruszyć w misce , dodać do nich po łyżce cukru i jogurtu naturalnego lub śmietany oraz 2 łyżki ciepłego mleka a na koniec łyżeczka maki pszennej. Zarobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia. 
Masło rozpuszczam z mlekiem (ja wrzucam masło do mleka 
i mieszam do rozpuszczenia) 
Żółtka dokładnie mieszam z cukrem. 
Przesiać do miski mąkę, dodać sól, utarte żółtka i zaczyn drożdżowy , mieszamy do połączenia się składników . Na koniec dodajemy mleko z masłem , mieszamy na jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką lub przełożyć do miski do wyrastania ciasta drożdżowego (polecam) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia . 
 
Masa makowa.: białka jaj z cukrem ubijamy na puszysta masę następnie dodajemy po łyżce masy oraz bakalie na sam koniec 
do masy dodajemy bułkę tarta . 
Mieszamy do połączenia się składników . 
 
 
Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy , przekładamy na blat oprószony
mąką i dzielimy na dwie części. Z każdej części rozwałkujemy prostokąta o grubości około 3 do 4 milimetrów. Na każdy prostokąt wyłożyć porcje masy makowej która rozprowadzamy po całości .  
 
 
Ciasto zawijamy na 3 (a' la ślimak) tak przygotowane ciasto dzielimy na paseczki . 
 
 
I przekręcamy w połowie .
 
 
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy bułki tak by się nie stykały podczas pieczenia . Pozostawiamy do wyrośnięcia 
20 minut . Po tym czasie pieczemy . 
Piec w temperaturze 180 °C przez około 25-30 minut . 
 
Gdy bułeczki są już gotowe i ostudzone można polukrować .

30 września 2021

Duszone podudzia z kurczaka

 
4 podudzia z kurczaka 
przyprawy - papryka słodka , przyprawa do mięs (knorr) , 
                   przyprawa do kurczaka po węgiersku (kamis)
pół łyżeczki ziół prowansalskich 
2 łyżki oliwy z oliwek 
4 łyżki margaryny palmy 
zimna woda 
 
Podudzia myjemy i oprószamy przyprawami , zalewamy oliwą z oliwek , mieszamy tak by mięso było nimi obtoczone . Pozostawiamy na około 12 godzin (można mniej) .
 
 
Gdy podudzia mamy gotowe , przekładamy je do garnka z margaryną i podsmażamy na złoty kolor . Następnie podlewamy woda tak by mięso było delikatnie za nużone i dusimy około godziny na małym ogniu . 
 
 
Podudzia podajemy z kluskami kładzione https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/05/kluski-kadzione.html , ziemniakami lub makaronem oraz sosem pieczarkowym ( przepis poniżej ) 
   
  Sos pieczarkowy ; 
 
300 g pieczarek 
2 łyżki masła 
2 łyżki mąki pszennej 
1 łyżka śmietany 18% 
około 0,5 l zimnej wody + 1 szklanka 
przyprawy - gałka muszkatołowa , Vegeta , pieprz biały , maggi 
 
Pieczarki obieramy , kroimy w grubsze pół plasterki i podsmażamy na maśle , dusimy do miękkości . Dolewamy zimną wodę i czekamy do zagotowania . Sos zagęszczamy zawiesiną wody z mąka i śmietany (do szklanki wody dodajemy mąkę i śmietanę , mieszamy rózgą na jednolitą konsystencję ) , wlewamy do wody z pieczarkami (wlewamy tyle zawiesiny jaką chcemy konsystencję sosu) . Doprawiamy do smaku przyprawami , ponownie zagotować . 
Do gotowego sosu możemy dodać odrobinę natki pietruszki lub koperku . 


26 września 2021

Bratkartofle

 
1 kg ziemniaków 
100 g boczku wędzonego 
1 cebula 
2 łyżki smalcu 
przyprawy-sól , pieprz biały , majeranek 
 
Ziemniaki gotujemy przez około 30 minut w mundurka (powinny być lekko miękkie ale nie twarde) po czym odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia . Gdy ziemniaki ostygną obieramy je ze skórki tak jednak by nie uszkodzić struktury ziemniaka . I przeciskamy przez krajarkę do gotowanych warzyw .  
 
 
Boczek podsmażamy to lekkiego wysmażenia , dodajemy do tego cebulę pokrojoną w średnią kostkę i smażymy do lekkiego ze złocenia się cebuli . Do tego wszystkiego dokładamy przeciśnięte ziemniaki , doprawiamy do smaku przyprawami i delikatnie mieszamy tak by nie rozwalić struktury ziemniaków 
( musi być widoczna lekka kostka która powstała dzięki krajarce ) . Podsmażamy około 10 minut do zagrzania się ziemniaków .
 
 
 
Bratkartofle opcjonalnie jest podawane z jajkiem po wiedeńsku lub podsmażoną białą kiełbasą .