06 grudnia 2023

Zupa gołabkowa


600 g mięsa mielonego wieprzowego
3 łyżki oleju "3 ziarna"
1 mniejsza marchewka 
500 g kapusty białej
120 g suchego ryżu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku 
1 puszka pomidorów krojonych
500 g passaty pomidorowej
1 1/2 litra bulionu/rosołu
2 liście laurowe
6 kulek pieprzu czarnego
4 kulki ziela angielskiego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka ostrej papryki
3 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki Vegety 
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
Maggi


W dużym garnku rozgrzewamy olej , dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy na złoty kolor . Gdy cebula zaczyna się złościć przeciskamy do niej przez praskę czosnek , 
smażymy około 5 minut . 
Do gotowej cebuli dokładamy mięso i smażymy do stracenia surowości dodając ostrą i słodką paprykę , pieprz czarny mielony , curry , majeranek . Smażymy około 20 minut , po upływie tego czasu dorzucamy pokrojoną lub startą na dużych oczkach marchewkę . Smażymy 10 minut . 


Gdy mięso z marchewką mamy gotowe dodajemy pokrojoną kapustę , przepłukany ryż biały oraz wlewamy rosół/bulion (przepis na mój czysty rosół znajdziecie poniżej) do całości dokładamy sól , liście laurowe , kulki pieprzu czarnego i ziela angielskiego . Dokładnie mieszamy , zagotowujemy i gotujemy do miękkości ryżu , kapusty około 20 minut na średniej mocy palnika . 


Gdy wszystko mamy miękkie wlewamy pokrojone pomidory z puszki oraz Passate pomidorową  dokładamy posiekaną natkę pietruszki oraz Vegeta , cukier , ponownie mieszamy , doprawiamy do smaku pieprzem czarnym , maggi , soli , papryki , zagotowujemy . 


Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 


01 grudnia 2023

Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami


800 g kapusty kiszonej 
500 g pieczarek
1 łyżka masła
Szczypta gałki muszkatołowej 
4 ziarna pieprzu czarnego
2 ziarna ziela angielskiego 
1 mała marchewka 
1 liść laurowy
przyprawy-pieprz czarny mielony , maggi , kminek 
 
Kapustę kiszoną przekładamy do garnka , zalewamy zimna wodą , dodajemy obraną i startą na dużych oczkach marchewkę , 
kulki pieprzu czarnego i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Gotujemy około 20 minut(do miękkości kapusty) .
Pieczarki obieramy kroimy na w pół plasterki i smażymy na maśle 
do odparowania wody . 
Gdy kapustę kiszoną mamy miękka a pieczarki odparowanie wszystko razem mieszamy w jednej misce i odstawiamy 
do wystygnięcia . Po wystygnięcia kapustę z pieczarkami siekamy drobniej nożem lub mielimy w maszynce do mięsa na szarpaku . Doprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie mieszamy . 


Gdy farsz mamy przygotowany zaczynamy lepić nasze pierogi . 

Ciasto na pierogi znajdziemy na głównej stronie w zakładce 
" PIEROGI " link poniżej .: 

Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładanie boki . 


Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej , rozbujanej wody z odrobiną oleju i soli delikatnie mieszamy , czekamy do wypłynięcia pierogów . Gdy wypłyną czekamy około 5 minut .
 

29 listopada 2023

Roladki z tortilli , sałatą lodową , jajecznicą i łososiem



1 placek z tortilli 
2 jajka 
1 łyżeczka masła 
sól i pieprz 
2 łyżki serka jogurtowego (Almette) 
3 liście sałaty masłowej 
2 plastry sera żółtego 
2 plastry łososia wędzonego 
1/2 malutkiej cebuli czerwonej 
5 plastrów pomidora czerwonego 
czarnuszka 

Na patelni roztapiamy masło , wpinamy jajka doprawiamy solą , pieprzem i smażymy do stracenia surowości jajka(smażymy jajecznicę taka jaką lubimy) . 
Placek tortilla smarujemy serkiem jogurtowym , układamy liście sałaty , ser żółty , usmażoną jajecznice ,  kawałki łososia , pokrojonego w pół plastry pomidora . Na koniec możemy posypać czarnuszką (można pominąć) . Następnie ciasno zwijamy . 


Gotową tortille kroimy na około 2 cm plastry do każdego kawałka można wbijać wykałaczkę