19 czerwca 2024

Kluski z buraków


1 kg 300 g buraków czerwonych
około 250 mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu 10%
1/2 łyżeczki soli

1 kg buraczków gotujemy od zimnej wodzie do miękkości . 
Po ugotowaniu odcedzamy , studzimy , obieramy i kroimy na mniejsze kawałki . Surowe buraczki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki .
Ugotowane i surowe buraczki przekręcamy przez maszynkę do mięsa na najmniejszym sitku (np.sitko fi 2,7) . Przedkładamy na sitko 
i odciskamy delikatnie z nadmiaru soku . 
Gotowe buraczki przekładamy do miski , polewamy octem , dokładamy mąkę ziemniaczaną (ilość zależy od buraków) i sól . Wyrabiamy na jednolitą ciasto . Z gotowego ciasta lepimy kluski . 


Gotowe kluski gotujemy we wrzącej wodzie do wypłynięcia . 
Gdy wrzucimy kluski delikatnie przykręcamy gaz i czekamy jak wypłyną , po wypłynięciu gotujemy 5 minut . 
Następnie wyciągamy z wody na talerz . 

 

12 czerwca 2024

Zupa ryżowa


Około 2 litry czystego rosołu
1/2 szklanki suchego ryżu 
1 duża ugotowana marchew 
1 mały ugotowany korzeń pietruszki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
przyprawy- sól , pieprz , maggi

Czysty rosół przelewamy do garnka , zagotowujemy , wsypujemy przepłukany zimną wodą ryż i gotujemy około 10 minut . Po upływie tego czasu dokładamy przetartą na dużych oczkach marchewkę oraz korzeń pietruszki , posiekaną natkę pietruszki , doprawiamy do smaku przyprawami . Ponownie zagotować . 

Przepis na czysty rosół z mojego przepisu znajdziecie Państwo na blogu oraz po linkiem .: 

03 czerwca 2024

Sałatka śledziowa z marynowanymi pieczarkami i jajkami


400 g śledzi wiejskich 
2 łyżki cebuli ze śledzi 
5 jajek 
150 g marynowanych pieczarek 
3 ogórki konserwowe 
2 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanego koperku 
1 mała łyżeczka pieprzu grubo ziarnistego 

Jajka gotujemy na twardo , obieramy , dokładnie studzimy . 
Śledzia kroimy w około 2 cm paski przekładamy do miski , cebulę ze śledzi kroimy na mniejsze kawałki , ogórka konserwowego kroimy w drobną kostkę , zimne jajka przeciskamy przez krajaczke od warzyw , wszystko przekładamy do jednej miski . 


Do całości dokładamy koper , majonez i grubo mielony pieprz , dokładnie mieszamy . 
Gotową sałatkę pozostawimy do przegryzienia w lodówce .