04 stycznia 2025

Kluski


1 kg ziemniaków
około 1 szklanki mąki ziemniaczanej 
sól 

Ziemniaki , obieramy , myjemy i gotujemy do miękkości . 
Gdy ziemniaki mamy ugotowane przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków , solimy .
Mieszamy , wybieramy 1/4 część masy ziemniaczanej i do niej wsypujemy około 1 szklanki mąki ziemniaczanej (u mnie nie cała szklanka , wszystko zależy od naszych ziemniaków) . Całość wyrabiamy na jednolita masę ziemniaczaną . 


Gdy masę ziemniaczana mamy wyrobiona lepimy kluski . 


Gotowe kluski gotujemy we wrzącej wodzie po wypłynięciu około 5 minut . 

Kluski są idealnym dodatkiem do śląskiej rolady , modrej kapusty i dobrego sosu . Lecz z masełkiem też są wyśmienite . 


 

30 grudnia 2024

Roladki tortilla z serem i szynką


1 placek tortilla 
1 duża łyżka serka ziołowego Philadelphia
4 plastry szynki drobiowej
4 plastry sera żółtego 
kilka kawałków szczypioru

Placek tortilla smarujemy serkiem układamy po całości szynka , ser oraz szczypiorek .


Całość dość ciasno zwijamy . Gotowego roladkę pozostawiamy na chwilę do scalenia .
Następnie roladkę kroimy na około 1 - 1,5 cm plastry do którego możemy po wbijać wykałaczki .

26 grudnia 2024

Galaretka drobiowa


3 udka z kurczaka 
2 duże marchewki 
1 pietruszka 
1/4 selera 
kawałek pory 
1 opalona cebula 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
około 1,5 litra zimnej wody 
1 liść laurowy 
3 kulki ziela angielskiego 
6 ziarna pieprzu czarnego 
1 łyżka Vegety 
2 łyżki żelatyny 
przyprawy- sól , pieprz biały , maggi 

Do garnka wkładamy udka , warzywa , liść laurowy , kulki ziele angielskie oraz ziarna pieprzu czarnego . Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu około 2 godziny . 
Ugotowane udka obieramy , kroimy w średnie kawałki . Marchewkę kroimy w drobną kostkę .
W litrze gorącego rosołu rozpuszczamy żelatynę , dodajemy natkę pietruszki , doprawiamy do smaku . 
W miseczkach układamy mięso i zalewamy żelatyna . Pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej następnie pozostawiamy na całą noc w lodówce do stężenia .