200 g kaszy gryczanej białej
600 g pieczarek
1 duża biała cebula
2 łyżki masła
1 duża łyżka posiekanej natki pietruszki
przyprawy- sól, pieprz, cząber, majeranek
około 8 sparzonych liści białej kapusty
Kaszę gryczaną białą gotujemy około 10 minut , następnie odcedzamy .
Cebulę kroimy w drobną kostkę , smażymy na roztopionym maśle na złoty kolor . Do całości dodajemy pokrojone w pół plasterki pieczarki . Smażymy do odparowania wody . Następnie dodajemy kaszę i smażymy około 5 minut cały czas mieszając by nie przypalić .
Farsz doprawiamy do smaku przyprawami , duża ilością pieprzu .

Gotowy farsz porcjujemy na sparzony liść kapusty .
Boki zawijamy do środka i ciasno składamy na trzy . Gotowe , zawinięte gołąbki układamy w garnku gdzie dno jest wyłożone liśćmi kapusty .
Dusimy około 40 minut na małym ogniu (do miękkości kapusty) .
Uduszone gołąbki podajemy z ulubionym sosem , idealne pasuje tutaj koperkowy , pieczarkowy u mnie zagościł pomidory który również dobrze się
komponuje .