19 października 2021

Schab smażony na maśle


2 plastry schabu 
peklosól  
1/2 kostki masła 
 pieprz biały 
 
Mięso myjemy i osuszamy delikatnie . Następnie delikatnie rozbijamy i oprószamy peklosolą .
Pozostawiamy na około 12 godzin w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku (polewam zawetować w zgrzewarce próżniowej) . 
Po upływie tego czasu wyciągamy kotleta oprószamy pieprzem . 
Gdy mięso jest gotowe smażymy na delikatnie roztopionym maśle na ładny złotawy kolor z każdej strony , gdy obracamy na drugą stronę dodać niewielką ilość masła . 
 

Smażone mięso nie trzeba odsączać na ręczniku papierowym , możemy od razy nakładać na talerz . 

Gotowego schabu można podawać z tym co nam smakuje na przykład białymi kluskami , ziemniakami , surówką , kapustą 
na ciepło . 

17 października 2021

Kapusta czerwona na ciepło z cebulką

 
1 średnia czerwona kapusta 
1 mała cebula 
2 łyżki smalcu ze skwarkami 
2 małe liście laurowe 
3 kulki ziela angielskiego 
6 kulek pieprzu czarnego 
2-3 łyżki octu 
przyprawy-pieprz , Vegeta , cukier , maggi 
 
Kapustę myjemy , kroimy na 4 części i każda z nich kroimy drobno , zalewam zimną wodą , gotujemy z octem , liściem laurowym , 
zielem angielskim oraz pieprzem w kulkach do miękkości kapusty . Gotową kapustę odcedzamy z nadmiaru wody .
 
 
Do ugotowanej kapusty dodajemy cebulę obieraną i pokrojoną 
w drobną kostkę . Smalec roztapiamy i jeszcze gorący wlewamy na cebulę , doprawiamy do smaku przyprawami . 
 
 
Chwilkę jeszcze dusimy na małym ogniu do przegryzienia się przypraw . 


13 października 2021

Rogaliki drożdżowo-kruche

 
  ZACZYN DROŻDŻOWY 
50 g drożdży świeżych 
2 łyżki cukru 
1/4 szklanki ciepłego mleka 
 
  CIASTO DROŻDŻOWE 
1/2 kg mąki pszennej 
250 g margaryny (palma z murzynkiem) 
2 jajka 
3 łyżki cukru 
32 g cukru waniliowego 
1/2 szklanki śmietany 18% 
 
  DODATKOWO
marmolada , budyń , masa krówkowa , nuttela 
 
Zaczyn drożdżowy ; Drożdże kruszymy do miski dodajemy cukier 
i ciepłe mleko , wszystko razem wymieszać na 
jednolitą , gładką 
masę . Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce 
około 10 minut .
Ciasto drożdżowe ; Mąkę przekładamy do miski do niej wlewamy letnią margarynę dodajemy jajka , śmietanę , cukier i cukier waniliowy a na sam koniec wyrośnięty zaczyn drożdżowy . Wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto takie które się będzie odklejać od ręki 
(będzie dość klejące można dodać odrobinę mąki) . Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę
(ja używamy miski do wyrastania ciasta drożdżowego , gorąco POLECAM !!) . 
Po wyrośnięciu ciasta delikatnie wyrabiamy do odpowietrzenia go . 
 
 
Z ciasta urywamy małe kawałki ciasta , rozwałkowujemy je na grubość 2 do 3 mm , wycinamy okrąg (ja używam tortownicy o średnicy 24 cm) i dzielimy je na 8 części ja używam radełka ale można użyć noża . 
 
 
Na każdy trójkącik nakładamy porcję nadzienia u mnie domowa marmolada i masa krówkową . (możemy używać co lubimy najlepiej) .
 
 
Każdy trójkącik zwijamy od szerszej strony do węższej . 
 
  
Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem 
do pieczenia w lekkich odstępach (rogaliki trochę urosną) .
  
rogaliki przed pieczeniem 
rogaliki po upieczeniu 
 
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut 
w temperaturze 175 °C .
Po wystudzeniu rogaliki można posypać cukrem pudrem , polać lukrem lub czekoladą albo pozostawić bez ozdabiania .