ZACZYN DROŻDŻOWY
50 g drożdży świeżych
2 łyżki cukru
1/4 szklanki ciepłego mleka
CIASTO DROŻDŻOWE
1/2 kg mąki pszennej
250 g margaryny (palma z murzynkiem)
2 jajka
3 łyżki cukru
32 g cukru waniliowego
1/2 szklanki śmietany 18%
DODATKOWO
marmolada , budyń , masa krówkowa , nuttela
Zaczyn drożdżowy ; Drożdże kruszymy do miski dodajemy cukier
i ciepłe mleko , wszystko razem wymieszać na
jednolitą , gładką
masę . Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
około 10 minut .
Ciasto drożdżowe ; Mąkę przekładamy do miski do niej wlewamy letnią margarynę dodajemy jajka , śmietanę , cukier i cukier waniliowy a na sam koniec wyrośnięty zaczyn drożdżowy . Wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto takie które się będzie odklejać od ręki
(będzie dość klejące można dodać odrobinę mąki) . Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę
(ja używamy miski do wyrastania ciasta drożdżowego , gorąco POLECAM !!) .
Po wyrośnięciu ciasta delikatnie wyrabiamy do odpowietrzenia go .
Z ciasta urywamy małe kawałki ciasta , rozwałkowujemy je na grubość 2 do 3 mm , wycinamy okrąg (ja używam tortownicy o średnicy 24 cm) i dzielimy je na 8 części ja używam radełka ale można użyć noża .
Na każdy trójkącik nakładamy porcję nadzienia u mnie domowa marmolada i masa krówkową . (możemy używać co lubimy najlepiej) .
Każdy trójkącik zwijamy od szerszej strony do węższej .
Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia w lekkich odstępach (rogaliki trochę urosną) .
|
rogaliki przed pieczeniem |
|
rogaliki po upieczeniu |
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut
w temperaturze 175 °C .
Po wystudzeniu rogaliki można posypać cukrem pudrem , polać lukrem lub czekoladą albo pozostawić bez ozdabiania .