13 października 2021

Rogaliki drożdżowo-kruche

 
  ZACZYN DROŻDŻOWY 
50 g drożdży świeżych 
2 łyżki cukru 
1/4 szklanki ciepłego mleka 
 
  CIASTO DROŻDŻOWE 
1/2 kg mąki pszennej 
250 g margaryny (palma z murzynkiem) 
2 jajka 
3 łyżki cukru 
32 g cukru waniliowego 
1/2 szklanki śmietany 18% 
 
  DODATKOWO
marmolada , budyń , masa krówkowa , nuttela 
 
Zaczyn drożdżowy ; Drożdże kruszymy do miski dodajemy cukier 
i ciepłe mleko , wszystko razem wymieszać na jednolitą , gładką 
masę . Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce 
około 10 minut .
Ciasto drożdżowe ; Mąkę przekładamy do miski do niej wlewamy letnią margarynę dodajemy jajka , śmietanę , cukier i cukier waniliowy a na sam koniec wyrośnięty zaczyn drożdżowy . Wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto takie które się będzie odklejać od ręki 
(będzie dość klejące można dodać odrobinę mąki) . Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę
(ja używamy miski do wyrastania ciasta drożdżowego , gorąco POLECAM !!) . 
Po wyrośnięciu ciasta delikatnie wyrabiamy do odpowietrzenia go . 
 
 
Z ciasta urywamy małe kawałki ciasta , rozwałkowujemy je na grubość 2 do 3 mm , wycinamy okrąg (ja używam tortownicy o średnicy 24 cm) i dzielimy je na 8 części ja używam radełka ale można użyć noża . 
 
 
Na każdy trójkącik nakładamy porcję nadzienia u mnie domowa marmolada i masa krówkową . (możemy używać co lubimy najlepiej) .
 
 
Każdy trójkącik zwijamy od szerszej strony do węższej . 
 
  
Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem 
do pieczenia w lekkich odstępach (rogaliki trochę urosną) .
  
rogaliki przed pieczeniem 
rogaliki po upieczeniu 
 
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut 
w temperaturze 175 °C .
Po wystudzeniu rogaliki można posypać cukrem pudrem , polać lukrem lub czekoladą albo pozostawić bez ozdabiania . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz