16 października 2022

Karminadle z warzywami


500 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 mała czerstwa bułka 
1 mała cebula 
Kawałek białej części pora 
Kawałek czerwonej papryki 
200 g mini pieczarek 
1 łyżeczka masła 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka przyprawy do mięsa
Margaryna (Palma z murzynkiem) 
Woda 
przyprawy - pieprz czarny , Vegeta , sól , gałka muszkatołowa , papryka słodka 

Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy namoczoną w wodzie bułkę , przyprawy , jajko oraz natkę pietruszki . 
Pieczarki obieramy , kroimy drobno i podsmażamy na maśle do odparowania wody następnie zimne dokładamy do mięsa . 
Paprykę , cebule kroimy w drobną kosteczkę , por w cienkie pół plasterki i również dokładamy do mięsa . 


Ponownie doprawiamy do smaku przyprawami i dokładamy łyżkę bułki tartej . Dokładnie wyrabiamy masę mięsną i formujemy klopsy (u mnie każdy około 80 g) i obtaczamy bułką tartą . 



Smażymy z każdej strony na złoty kolor na roztopionej , rozgrzanej margarynie . 



13 października 2022

Kalafior smażony


1 średni kalafior
 jajka 
bułka tarta 
margaryna (Palma z murzynkiem) 
przyprawy - sól , pieprz , papryka słodka , cukier 

Kalafior obieramy na mniejsze kawałki (może być też w całości) płuczemy pod bieżącą wodą , następnie gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru około 20 minut, tak by dalej był twardy ale się nie rozgotował .
Następnie odstawiamy do wystudzenia . 


Jajka rozbijamy do miseczki , dodajemy przyprawy i mieszamy do rozprowadzenia . 


Zimny kalafior zanurzamy w jajku następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z każdej strony na roztopionej , rozgrzanej 
margarynie . 

Gotowy kalafior podajemy z ulubionymi dodatkami ja uwielbiam osobiście samego albo z dodatkiem sosu czosnkowego . 

08 października 2022

Strogonow z piersi indyka


700 g piersi z indyka 
400 g pieczarek
1 duża cebula 
1 czerwona papryka
5 małych ogórków konserwowych 
700 g passaty pomidorowej
2 łyżki musztardy sarepskiej ostrej 
2 liście laurowe 
4 lulki ziela angielskiego 
2 łyżki przyprawy do kurczaka (Knorr) 
1 litr zimnej wody 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
1 łyżka masła 
olej lub oliwa z oliwek 
przyprawy - słodka i ostra papryka czerwona , papryka węgierska , curry , gałka muszkatołowa , pieprz czarny mielony , sól , maggi , 

Mięso myjemy , kroimy w paseczki , przekładamy do garnka 
z odrobina oliwy z oliwek i dodajemy przyprawy smażymy na złoty kolor . W tym samym czasie na osobnej patelni smażymy na maśle cebulę i pokrojone w plastry bądź pół plastry pieczarki do odparowania wody . 


Pieczarki dokładamy do indyka dodajemy 
ziele angielskie , liść laurowy , musztardę , podlewamy  1/2 litra wody i gotujemy około 30 minut . 
Po upływie tego czasu dodajemy pokrojoną w paski paprykę i ogórki pół plasterki . 
Dolewamy resztę wody dokładamy natkę pietruszki i gotujemy 
około 15 minut . 


Na koniec dodajemy passatę , doprawiamy do smaku przyprawami , 
zagotowujemy i gotujemy około 2 - 3 minuty . 

Gotowe danie podajemy z chlebem , ryżem 
lub innym ulubionym dodatkiem .