02 sierpnia 2025

Ekspresowe ciasto z owocami


3 jajka 
100 g cukru 
10 g cukru waniliowego 
140 ml oleju
240 g mąki pszennej 
7 g proszku do pieczenia 
około 150-200 g ulubionych owoców 

lukier, płatki migdałowe lub cukier puder- do dekoracji 

Jajka, cukier zwykły+ waniliowy, olej rozmieszać za pomocną rózgi kuchennej do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto wylewamy do formy (21x12 cm) wysmakowanej margaryną oraz oprószoną bułka tarta a na górę układamy owoce (duże owoce rozdrabniamy). Pieczemy około 40 minut w 170 °C (do tak zwanego suchego patyczka). Po upieczeniu chwilę pozostawiamy w wyłączonym piekarniku następie całkowicie studzimy na kratce. 

Po wystudzeniu lukrujemy i posypujemy płatkami migdałowymi lub posypujemy cukrem


28 lipca 2025

Zupa fasolowa


BULION
1.5 litry wody 
1 udko z kurczaka 
6 skrzydełek drobiowych 
3 marchewki 
2 pietruszki 
1/2 małego selera 
3 gałązki selera 
mały pęczek pietruszki 
zielona część pory 
4 ziarna ziela angielskiego 
6 ziaren pieprzu czarnego 
2 liście laurowe 
3 łyżki domowej Vegety 

DODATKOWO 
100 g ugotowane fasoli Jaś 
100 g ugotowanej fasoli szparagowej 
4 średnie ziemniaki 
duży pęczek koperku 
1 duża łyżka śmietany 18%
przyprawy- pieprz , sól , maggi 

Do garnka wkładamy mięso , zagotujemy , dokładamy warzywa , Vegeta oraz ziarna ziela angielskiego , pieprz czarny oraz liście laurowe , zagotujemy . Po zagotowaniu gotujemy około 2 godzin . Gotowy bulion przecedzamy a marchewkę odkładamy na bok . Dokładamy do niego pokrojone w średnią kostkę ziemniaki gotujemy około 10 minut . Następnie dokładamy fasolkę oraz wcześniej odłożoną marchewkę pokrojoną w pół plasterki . Zagotowujemy .  
W osobnym naczyniu  w 100 ml ciepłego bulionu chartujemy śmietanę . Gdy mamy zagotowany bulion z warzywami wlewamy śmietankę , dokładamy posiekany koper , doprawiamy do smaku i zagotowujemy . 


24 lipca 2025

Domowe "Hot wings" z piekarnika

1 kg tulipów ze skrzydełek 
1 łyżeczka pieprzu białego 
1 łyżeczka papryki ostrej
1 płaska łyżeczka curry 
2 łyżeczki słodkiej papryki 
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 
1 płaska oregano 
6 łyżek oleju 

DO PANIEROWANIA 
mąka pszenna 
jajka + odrobina mleka
płatki kukurydziane + odrobina bułki tartej + papryka słodka 

Tulipy ze skrzydełek posypujemy przyprawami , polewamy olejem 
i pozostawiamy na minimum 6 godzin do przegryzienia . 
Po upływie tego czasu tulipy panierujemy potrójną panierką
mąka - jajko z odrobiną mleka - płatki kukurydziane z odrobiną bułki tartej i papryki słodkiej .


Gotowe , opanierowane tulipy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , każdego polewamy odrobiną oleju i pieczemy w temperaturze 170 °C przez około 40 minut . 


Upieczone hot wings-y podajemy z ulubioną surówka , sosem i dodatkiem skrobiowym .
u mnie zagościła surówka Colesław (link poniżej) i sos czosnkowy (link poniżej) .

Surówka Colesław 
Sos czosnkowy