1/2 główki białej kapusty
4 gruntowe ogórki
3 pomidory
1 mała szpiczasta papryka
1 duża marchew
5 rzodkiewek
kilka kropel cytryny
duża szczypta cukru
sól i pieprz
3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy
Kapustę białą szatkuje my na drobno. Solimy i pozostawiamy na około 20 minut tak by kapusta zmiękła.
Ogórek gruntowy ścieramy drobno na mandolinie lub cienko kroimy na plastry lub pół plasterki i dokładamy do kapusty (zależy od grubości ogórków) . Paprykę oraz pomidora kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, rzodkiewkę kroimy na cztery części i plasterki całość dokładamy do kapusty.
Do całości dodajemy kilka kropel cytryny, majonez, musztardę oraz śmietanę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.