29 września 2025

Ćwikła z chrzanem


5 ugotowanych buraków 
2 duże łyżki tartego chrzanu 
sól i pieprz 

Buraki ściernym na drobnych oczkach . Do całości dokładamy starty chrzan , doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Pozostawiamy na chwilę do przegryzienia . 

24 września 2025

Surówka z białej kapusty i pomidorów


1/2 główki białej kapusty 
4 gruntowe ogórki 
3 pomidory 
1 mała szpiczasta papryka 
1 duża marchew 
5 rzodkiewek
kilka kropel cytryny 
duża szczypta cukru 
sól i pieprz 
3 łyżki majonezu 
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy 

Kapustę białą szatkuje my na drobno. Solimy i pozostawiamy na około 20 minut tak by kapusta zmiękła. 
Ogórek gruntowy ścieramy drobno na mandolinie lub cienko kroimy na plastry lub pół plasterki i dokładamy do kapusty (zależy od grubości ogórków) . Paprykę oraz pomidora kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, rzodkiewkę kroimy na cztery części i plasterki całość dokładamy do kapusty. 
Do całości dodajemy kilka kropel cytryny, majonez, musztardę oraz śmietanę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 


19 września 2025

Pasta z tuńczyka i kukurydzy


200 g tuńczyka 
4 ogórki konserwowe 
3 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki kukurydzy konserwowej 
1 łyżeczka koperku 
2 łyżki serka jogurtowego (Almette)
szczypta papryki słodkiej 
pieprz biały 

Tuńczyka, kukurydzę odcedzamy z zalewy i przekładamy do miski. Jajko i ogórka kroimy w drobną kostkę, dokładamy do tuńczyka 
z kukurydzy. Do całości dokładamy serek jogurtowy oraz koperek, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy paprykę słodką, doprawiamy do smaku pieprzem.