11 lipca 2022

Syrop z młodych pędów sosny



4 Litrowy słoik
4 litr pędów
2 kg cukru

Pędy kroimy na 2 do 3 cm kawałki następnie opłukujemy w wodzie , odcedzamy i pozostawiamy do lekkiego osuszenia .

W każdym słoiku układaj pędy warstwami na zmianę przesypując cukrem , każdą warstwa pędy ubijamy żeby nie było między nimi miejsca i soki będą lepiej wychodził .
Ostatnia warstwa, to warstwa cukru. Zasypujemy tak, by pędy nie wystawały, gdyż mogą zacząć pleśnieć . Zakręcamy słoiki i ustawimy w słonecznym miejscu na tydzień maksymalnie dwa tygodnie , aż puszczą sok .


Codziennie potrząsamy słoikiem i sprawdzaj , czy pędy nie wystają , jeśli będą wystawały dociśnij je . Słoiki otwieramy co jakiś czas by wypuścić gazy i słoik nam nie wybuchnie ( możemy nie dokręcać słoików ) . Unikniemy też zrobienia się z niego ”wina” . Powstały syrop odcedź z pędów najlepiej przez gazę lub drobne sito , zlewamy do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcamy . Słoiczki za pasteryzujemy , czyli zalewamy wodą do 3/4 wysokości , a następnie zagotowujemy w garnku wyłożonym ściereczką około 15 minut od zagotowania . Pozostawiamy do wystudzenia a następnie przechowujemy w chłodnym miejscu . 

A to taka mała pamiątka z wyprawy do lasu . 

10 lipca 2022

Kruche rurki z kremem budyniowym


500 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
250 g kwaśnej śmietany 18 % - schłodzonej
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią ( 15 g )

DODATKOWO
cukier kryształ

Mąkę przesiać , posiekać z masłem , dodać śmietanę i cukier z wanilią . Wyrobić dokładnie miękkie i elastyczne ciasto . Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc .
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 milimetry i kroić na paski o szerokości 1,5-2 centymetry i długość około 50 cm . Metalowe foremki do rurek posmarować masłem i owijać paski ciasta zaczynając od wierzchołka ku dołowi , tak aby poszczególne paski zachodziły na siebie mniej więcej do połowy . Ciasto nawinięte na rurki delikatnie docisnąć by poszczególne paski się ze sobą skleiły . Gotowe rurki dociskamy delikatnie do cukru (tak by cukier się do nich przykleił ,
 (ja osobiście robię pół na pół z cukrem a pół bez)) .
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać rurki w niewielkich odległościach od siebie .
Piec w temperaturze 200 °C przez 20 - 25 minut do zrumienienia . 


Rurki po przestygnięciu wyjąć z foremek i pozostawić do całkowitego wystudzenia .

 Masa budyniowa
600 ml mleka
2 budynie po 40 g
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
200 g masła
3/4 cukru pudru (można mnie lub więcej)

Około pół litra mleka gotujemy a w około 100 ml mieszamy budynie z cukrami , wlewamy do gotującego się mleka , gotujemy do zagęszczania się budyniu . Studzimy !
Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy zimny budyń , miksujemy do połączenia się składników .

Wystudzone rurki nadziewamy gotowym kremem za pomocą worka cukierniczego lub szprycy . 
Rurki z kremem najlepiej przechowywać w lodówce. W pierwszym dniu po upieczeniu są mocno chrupiące , następnego dnia lekko miękną pod wpływem kremu.

04 lipca 2022

Gofry jajeczne


5 jajek 
1/2 dużej cebuli 
1/3 czerwonej papryki 
1 łyżeczka posiekanego koperku 
6 plastrów boczku 
sól i pieprz 

Jajka rozbijamy do miski , energicznie mieszamy , paprykę i cebule oraz boczek kroimy w drobną kosteczkę , dodajemy do jajek następnie koperek oraz przyprawy . Mieszamy do wymieszania się składników . 
 

Gotowe jajka wlewamy do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy około 
10 minut na złoty kolor .

Gotowe gofry podajemy z ulubionymi warzywami .