10 lipca 2022

Kruche rurki z kremem budyniowym


500 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
250 g kwaśnej śmietany 18 % - schłodzonej
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią ( 15 g )

DODATKOWO
cukier kryształ

Mąkę przesiać , posiekać z masłem , dodać śmietanę i cukier z wanilią . Wyrobić dokładnie miękkie i elastyczne ciasto . Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc .
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 milimetry i kroić na paski o szerokości 1,5-2 centymetry i długość około 50 cm . Metalowe foremki do rurek posmarować masłem i owijać paski ciasta zaczynając od wierzchołka ku dołowi , tak aby poszczególne paski zachodziły na siebie mniej więcej do połowy . Ciasto nawinięte na rurki delikatnie docisnąć by poszczególne paski się ze sobą skleiły . Gotowe rurki dociskamy delikatnie do cukru (tak by cukier się do nich przykleił ,
 (ja osobiście robię pół na pół z cukrem a pół bez)) .
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać rurki w niewielkich odległościach od siebie .
Piec w temperaturze 200 °C przez 20 - 25 minut do zrumienienia . 


Rurki po przestygnięciu wyjąć z foremek i pozostawić do całkowitego wystudzenia .

 Masa budyniowa
600 ml mleka
2 budynie po 40 g
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
200 g masła
3/4 cukru pudru (można mnie lub więcej)

Około pół litra mleka gotujemy a w około 100 ml mieszamy budynie z cukrami , wlewamy do gotującego się mleka , gotujemy do zagęszczania się budyniu . Studzimy !
Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy zimny budyń , miksujemy do połączenia się składników .

Wystudzone rurki nadziewamy gotowym kremem za pomocą worka cukierniczego lub szprycy . 
Rurki z kremem najlepiej przechowywać w lodówce. W pierwszym dniu po upieczeniu są mocno chrupiące , następnego dnia lekko miękną pod wpływem kremu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz