30 października 2025

Zupa krem z kalafiora


1,5 litra rosołu 
1  średniej wielkości kalafior
3 średnie ziemniaki 
1 duża biała cebula 
1 duża łyżka masła 
2 ugotowane marchewki 
1 ugotowana pietruszka 
mały kawałek selera
50 ml śmietanki 12%
przyprawy- sól , pieprz , maggi 

Rosół zagotować dodać rozdrobniony kalafior oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Na patelni na maśle smażymy na złoto pokrojoną w kostkę cebulę, dokładamy do całości. 
Gdy warzywa mamy miękkie dokładamy ugotowane marchewki, pietruszkę oraz seler.
Całość blendujemy na gładki krem. Dolewam śmietankę, zagotowujemy i doprawiamy do smaku przyprawami.

Gotowy krem podajemy z ulubionym dodatkami.
U mnie zagościły grzanki i płatki chilli.

20 października 2025

Kremowy makaron Orzo z groszkiem i wędzonym łososiem


120 g makaronu Orzo 
100 g mrożonego groszku 
750 ml zimnej wody 
100 g wędzonego łososia
130 g serka śmietankowego ziołowego (np. Łaciaty) 
2 łyżki posiekanego koperku 
duża szczypta słodkiej papryki 
sól i pieprz 

Makaron Orzo wsypujemy do garnka dodajemy groszek, wlewamy wodę i gotujemy około 10 minut do miękkości makaronu. Odcedzamy z nadmiaru wody, dodajemy wędzony łosoś oraz serek śmietankowy, dokładnie mieszamy. Do całości dokładamy koperek, słodką paprykę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
 

15 października 2025

Ciasto kruche z mandarynkowy budyniem


  CIASTO KRUCHE
250 g mąki pszennej 
150 g margaryny (Palma z murzynkiem)
4 żółtka 
3 łyżki cukry 

  BUDYŃ MANARYNKOWY 
700 ml mleka+sok z mandarynek 
16 g cukru waniliowego 
3 łyżki cukru 
2 budynie waniliowe 

  DODATKOWO
2 puszki mandarynek 

Składniki na ciasto kruche przekładamy do miski i zagniatamy jednolite ciasto . Formujemy kule którą dzieli w proporcji 3/4 i reszta . Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce 30 minut .
W między czasie gotujemy budyń . 500 ml mleka z sokiem zagotowujemy następnie wlewamy rozmieszany w reszcie mleka cukier , cukier waniliowy oraz budyń . Gotujemy do zgęstnienia . Odkładamy na bok .
Po upływie 30 minut wyjmujemy większą cześć ciasta i wylepiamy formę (u mnie rant cukierniczy o wymiarach 18x28 cm) , dół wyłożony papierem do pieczenia i podpiekamy około 15 minut w temperaturze 175 °C na ładny złoty kolor . 


Zaraz po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika .
Na podpieczone spód ciasta wykładamy odrobinę budyniu następnie układamy mandarynki i resztę budyniu . 


Na górę ciasta wykładamy resztę kruchego ciasta . 
Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 °C .


Po upieczeniu ciasto wyjmujemy od razu z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia .