20 czerwca 2021

Jajecznica z pomidorem


3 jajka 
1 łyżka masła 
1 pomidor duży lub ze 6 małych 
mała cebula 
sól i pieprz
 
Na patelni roztapiamy masło , dajemy drobno pokrojoną cebule 
i podsmażamy na złoty kolor . Wbijamy jajka , smażymy do lekkiego ścięcia , dodajemy obrane i pokrojonego pomidora 
(dla tego lepiej jest mieć dużego pomidora który lepiej się obiera) . Smażymy do ścięcia się jajka doprawiamy solą i pieprzem . 
Gotową jajecznicę wykładamy na talerz i zajadamy .


Polecam jajecznice posypać zieloną cebulką lub kiełkami rzodkiewki i ze świeżą kromką chleba z masłem . 

19 czerwca 2021

Placki ziemniaczane


3 ziemniaki 
1 mała cebula 
1 mała łyżka mąki pszennej
jajko 
Vegeta 
pieprz czarny 
 
olej rzepakowy do smażenia 
 
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach . Cebule obieramy i kroimy w drobniutką kostkę lub ścieramy na tarce razem 
z ziemniakami . Do całości dodajemy jajko , mąkę pszenną , większą szczyptę pierzu i dwie szczypty Vegety . 
 
 
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy , kładziemy na niego po łyżce ciasta i smażymy na złoty kolor z obu stron . 
 
Podajemy z ulubionymi dodatkami na przykład śmietaną , 
cukrem lub ulubionym sosem .

 

16 czerwca 2021

Rogaliki 3 - składnikowe


 
3 szklanki mąki tortowej
180 g śmietany 18%
200 g masła + 50 g margaryny 
 
DO NADZIEWANIA 
marmolada , nutella , budyń 
 
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy śmietanę i miękkie masło . Siekamy nożem do uzyskania kruszonki następnie szybko ugniatamy ciasto powinno być miękkie i elastyczne . Ciasto zawijamy folią spożywczą i chłodzimy około 30 minut 
Gdy ciasto będzie schłodzone dzielimy na cztery części , wałkujemy na owalny placek .  Dzielimy go na osiem trójkącików i na każdy na szerszą część dajemy odrobinę marmolady , nutelli lub budyniu . 

 
Zawijamy od szerszej strony do węższej .
 

Rogaliki układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 °C .
Studzimy na kratce . 

 

Przed podaniem posypujemy cukrem 
pudrem .