23 czerwca 2021

Galaretka ze świni

 
2 wieprzowe golonki tylnie 
4 marchewki 
1/2 selera
2 pietruszki 
2 żelatyny bulionowe 
3 żelatyny zwykłe 
2 cebule 
5 ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego 
2 liście laurowe 
2 łyżki Vegety
pieprz 
 
Golonka myjemy , oczyszczamy , przekładamy do garnka i zalewamy zimną woda . Warzywa obieramy  i wkładamy do garnka cebulę obieramy , opalamy dokładamy do garnka z pieprzem , zielem angielskim , liściem laurowy i wsypujemy Vegetę . Gotujemy do miękkości około 4 do 5 godzin .
 
Gdy golonka będzie miękka , wyjmujemy ją i obieramy na mniejsze kawałki . marchewkę kroimy w średnią kostkę , dodajemy do mięsa . Resztę warzyw nam nie potrzebna .
Bulion przecedzamy , dolewamy wody na tyle żeby rozpuścić żelatynę według przepisu na opakowaniu (można dodać więcej wody 
i żelatyny jak lubimy mniej mięsną galaretkę a więcej wody) . 
Do mięsa wlewamy żelatynę i przelewamy do pojemników w których będzie tężała nam galaretka . Galaretkę przekładamy do lodówki 
do stężenia . 
Po stężeniu galaretki jest gotowa do spożycia . 

20 czerwca 2021

Jajecznica z pomidorem


3 jajka 
1 łyżka masła 
1 pomidor duży lub ze 6 małych 
mała cebula 
sól i pieprz
 
Na patelni roztapiamy masło , dajemy drobno pokrojoną cebule 
i podsmażamy na złoty kolor . Wbijamy jajka , smażymy do lekkiego ścięcia , dodajemy obrane i pokrojonego pomidora 
(dla tego lepiej jest mieć dużego pomidora który lepiej się obiera) . Smażymy do ścięcia się jajka doprawiamy solą i pieprzem . 
Gotową jajecznicę wykładamy na talerz i zajadamy .


Polecam jajecznice posypać zieloną cebulką lub kiełkami rzodkiewki i ze świeżą kromką chleba z masłem . 

19 czerwca 2021

Placki ziemniaczane


3 ziemniaki 
1 mała cebula 
1 mała łyżka mąki pszennej
jajko 
Vegeta 
pieprz czarny 
 
olej rzepakowy do smażenia 
 
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach . Cebule obieramy i kroimy w drobniutką kostkę lub ścieramy na tarce razem 
z ziemniakami . Do całości dodajemy jajko , mąkę pszenną , większą szczyptę pierzu i dwie szczypty Vegety . 
 
 
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy , kładziemy na niego po łyżce ciasta i smażymy na złoty kolor z obu stron . 
 
Podajemy z ulubionymi dodatkami na przykład śmietaną , 
cukrem lub ulubionym sosem .