30 kwietnia 2022

Surówka z kapusty kiszonej i jabłka

 
400 g kiszonej kapusty z marchewką 
1 mała cebula 
1 mała marchewka
1 jabłko 
2 łyżki oleju 
łyżeczka posiekanej natki pietruszki 
przyprawy - sól , pieprz , cukier
 
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki przekładamy do miski , cebulę kroimy w drobną kosteczkę , jabłko wraz z marchewką ścieramy na tarce o małych oczkach. Wszytko przekładamy do jednej miski. . Dodajemy olej i doprawiamy do smaku . Gotową surówkę pozostawiamy chwilę do przegryzienia .

25 kwietnia 2022

Gotowane pulpety z marchewką w sosie pomidorowym


600 g mięsa mielonego z szynki 
1 mała cebula 
1 jajko
1 ząbek czosnku 
1 bułka czerstwa 
80 g marchewka 
2 litry bulionu/czystego rosołu 
4 kulki pieprzu czarnego 
3 kulki ziela angielskiego 
1 liść laurowy 
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany 18 %
1 łyżka natki pietruszki 
przyprawy- sól , pieprz , słodka czerwona papryka , ostra papryka  , 
magii , cukier 
 
Do mięsa mielonego dodajemy , pokrojoną w drobną kosteczkę cebule , czosnek przeciśnięte przez praskę , obrana i potarta na małych oczkach marchewkę , zamoczona , odciśniętą z wodzie czerstwa bułkę , jajko oraz przyprawy (pieprz , sól , papryka słodka , magii ) do smaku . 
 
 
Z dobrze wyrobionego i gotowego mięsa mielonego robimy pulpeciki 
wielkości orzecha włoskiego (u mnie 30 g każdy) . 
 
 
Gotowe pulpeciki gotujemy w bulionie lub czystym rosole z dodatkiem kulek pieprzu , ziela angielskiego, liścia laurowego około 8 minut po tym czasie wyciągamy pulpeciki . 
Do pozostałego wywaru dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy (pieprz , szczyptę ostrej papryki i cukru) oraz posiekaną natkę pietruszki na koniec dodajemy śmietanę , zagotować . 
 
Gotowe pulpeciki podajemy z makaronem , ziemniakami i ulubioną surówką lub swoimi ulubionymi dodatkami .

19 kwietnia 2022

Sałatka z sałaty lodowej i tuńczyka

 
 ( na 3 porcje lub jedną większą )

300 g sałaty lodowej 
1 pomidor czerwony 
1/4 czerwonej papryki
1/4 ogórka szklarniowego
1/2 czerwonej cebuli
3 rzodkiewki
240 g tuńczyka
3 jajka ugotowane na twardo 
 
  SOS SAŁATKOWY 
1 1/2 łyżki musztardy sarepskiej
4 łyżki oliwy 
6 łyżek oleju 
1 łyżeczka siekanego koperku 
2 łyżki soku z cytryny 
sól i pieprz

 
Wszystkie składniki z sosu wkładamy do miski i mieszamy na jednolitą korespondencję , dodajemy koperek . Pozostawiamy do przegryzienia na około 30 minut . Przed polaniem ponownie wymieszać . 
Sałatę szarpiemy na mniejsze kawałki , pomidora w kostkę ,  
paprykę i cebule w słupki , rzodkiewkę i ogórek w pół plasterki ,  jajko 
kroimy w grubszą kostkę . 
Wszystko układamy na jednym talerzu warstwami , polewamy 
sosem , na warzywa tuńczyk i na samą górę układamy jajko .