20 grudnia 2022

Duszona polędwica w różowym winie


1 polędwica wieprzowa (około 300 g) 
1 duża cebula 
200 ml różowego wina 
150 ml bulionu 
2 liście laurowe 
2 kulki ziela angielskiego 
5 kulek pieprzu czarnego 
4 łyżki posiekanej natki pietruszki 
przyprawy - sól , pieprz 

Polędwice myjemy , kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy nożem mięso . (Uderzamy ostrzem w mięso tak by je nie rozciąć a rozbić) . Następnie oprószamy pieprz czarny i solą . 



Obsmażamy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju . Gdy obracamy polędwiczkę na drugą stronę dokładamy do niech pokrojoną w pół piórka cebule i podsmażamy na lekko złoty kolor cebuli ale uważamy żeby mięso się nam nie spaliło . 


Gdy mamy mięso i cebule gotową to do całości dokładamy kulki ziela angielskiego , pieprzu oraz liść laurowy . Dolewamy bulion oraz wino 
i dusimy całość około 30 minut . Na koniec dodajemy natkę pietruszki i odparujemy nadmiar bulionu z winem . 

Gotowa polędwiczki podajemy z ulubionymi dodatkami, ja uwielbiam z surówka z buraczków. 


17 grudnia 2022

Sałatka z makaronu ryżowego


200 g suchego makaronu ryżowego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy 
1/2 papryki czerwonej 
5 ogórków konserwowego 
2 - 3 łyżki majonezu 
1 opakowanie Tzatziki
przyprawy - sól , pieprz

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy 
i studzimy . Następnie  kroimy w drobniejsze paski , przekładamy do miski . Kukurydze i fasolkę czerwoną odcedzamy z zalewy i delikatne przepłukujemy . Ogórki kroimy w drobną kosteczkę , paprykę kroimy w drobne paseczki .
Wszystkie warzywa przekładamy do miski z makaronem dodajemy majonez oraz przyprawę Tzatziki i do smaku pieprz .
Gotową sałatkę pozostawiamy do przegryzienia .


15 grudnia 2022

Kisiel z mrożonych jagód

W okresie zimowym to każdy marzy po powrocie z zimnego dworu wejść pod ciepły kocyk lub usiąść w towarzystwie ciepłego 
kaloryfera , ja osobiście uwielbiam . Ale i też uwielbiamy wypić coś ciepłego i rozgrzewającego , dziś polecam mój ulubiony kisiel 
z ulubionych owoców . 


2 szklanki mrożonych jagód 
1 3/4 szklanki wody (można więcej) 
od 7 do 9 łyżek cukru 
3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej 
1/2 łyżeczki soku z cytryny 

W garnku umieszczamy jagody z cukrem , 
(ja osobiście wolę mniej słodkości i dodaje 7 łyżek ale można więcej) sokiem z cytryny i 1 szklanki wody (można więcej jeżeli wolimy mniej gęsty kisiel) . Zagotować .
W 3/4 szklanki rozmieszać skrobię ziemniaczaną . Wlać do za gotowanych jagód , szybko i energicznie mieszać by nie powstały grudki . Doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut na małym ogniu . 
Spożywać zaraz po zrobieniu .