10 czerwca 2023

Rustykalna tarta z budyniem i musem rabarbarowym


  CIASTO KRUCHE
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła 82%
80 g cukru 
1 łyżka cukru waniliowego 
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany

  BUDYŃ
1 opakowanie budyniu waniliowego
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
400 ml mleka 

  DODATKOWO
1 słoik 0.6 l musu z rabarbaru 
4 gałązek rabarbaru 

Gałązki rabarbaru obieramy i kroimy w 5 cm kawałki, zasypujemy cukrem , pozostawiamy na około 3 godziny do puszczenia soku . 
Ciasto kruche .: mąkę przesiewamy z cukrem , dodajemy masło które rozcieramy w palcach na kruszonkę .
Dodajemy żółtko , śmietanę i wszystko razem dokładnie ugniatamy na gładkie ciasto . 
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut .
W między czasie gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu , pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia . 
Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubości około 5 cm na środek układamy mus rabarbarowy.Przepis na mus znajdziemy na blogu pod linkiem .:


Na mus wylewamy letni budyń i układamy kawałki rabarbar który puściły sok  .


Gdy nadzienie naszej tarty mamy nałożone to boki ciasta zwijamy do środka ( nie bać się że wyjdzie nie estetycznie , czym gorzej tym 
lepiej , taki urok tarty )  . 


Gdy tarte mamy poskładaną to przekładamy delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . 


Pieczemy w temperaturze 170° C przez około 40 minut do ładnego ze złocenia . Tarte po upieczeniu pozostawiamy na około 20 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiami . Po upływie tego czasu tarte wyciągamy całkowicie z piekarnika i pozostawiamy na blaszce do całkowitego wystygnięcia . 

Gotową tarte możemy oprószyć cukrem pudrem w całości lub tylko boki . 
( niestety moja tarta nie dorwała do tego momentu ) .

09 czerwca 2023

Ziołowy chlebek odrywany


  CIASTO 
40 g drożdżowy 
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
600 g mąki pszennej
1 jajko 
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy z oliwek 

  MASŁO 
120 g masła 82%
3 łyżeczki posiekanego koperku 
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
3 łyżeczki posiekanej bazyli 
2 ząbki czosnku
1 łyżeczki soli

Masło.: Czosnek obrać , przecisnąć przez praskę i dodać do masła . Następnie dodać zioła , sól i dokładnie ze sobą wymieszać .
Ciasto.: Drożdże rozkruszyć w misce dodać ciepłe mleko i woda , 
1 łyżkę mąki , cukier dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia ( około 15 minut ) . 
Po 15 minutach dodajemy mąkę , sól ,  wbijamy jajko , mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek .


Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części , każda z nich rozwałkowujemy na cienki prostokąt i smarujemy dokładnie po całej powierzchni masłem . Ciasto dzielimy na 4 do 5 pasków .  


Każdy pasek zwijamy w harmonijkę .


Zwinięte ciasto układy ciasno w wyłożonej papierem do pieczenia formie ( tortownica o  średnica około 20 cm lub keksówka ) i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 20 minut . 
Po upływie tego czasu , ciasto wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180° C około 30 minut . 

chlebek przed i po upieczeniu 

Chlebek podajemy na ciepło . 
Idealnie pasuje do grilla lub na domowe przyjęcie .

04 czerwca 2023

Mus rabarbarowo z kawałkami jabłek


1/2 kg rabarbaru 
2 jabłka
4 łyżki cukru 
1 kora cynamonu
1 duża łyżka soku z cytryny 

Rabarbar obieramy (jeżeli uważamy że skórka jest twarda ) , kroimy na około 3 cm kawałki , zasypujemy cukrem i pozostawiamy na około 3 do 4 godziny w pokojowej temperaturze do puszczenia soków . Po upływie tego czasu rabarbar gotujemy do lekkiego rozgotowania się ( tak by była papka )  . Dokładamy obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłek które kroimy w średnia kostkę . W między czasie dokładamy korę cynamonu i sok z cytryny dokładnie mieszamy . Prażymy około 10 minut . 
Tak przygotowany mus przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut od zagotowania lub wykładamy na ciasto .