03 października 2023

Owsianka z lodami , bananem i bakaliami


2 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki ziemnej wody 
6 łyżek płatków owsianych 
1 banan 
1 gałka ulubionych lodów
1 łyżeczka rodzynek
1 łyżeczka migdałów 

W garnku za gotujemy mleko , wodę dostajemy płatki owsiane , gotujemy za zagotowania . Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut . Wyłączamy gaz i pozostawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia . 
Po upływie tego czasu owsiankę przekładamy do miseczki dodajemy gałkę ulubionych lodów ( u mnie bakaliowe ) , pokrojonego banana i posypujemy bakaliami . 

Owsiankę podajemy od razu po przygotowaniu . 
Owoce możemy zmienić na inne nasze ulubione i pominąć bakalie . 

29 września 2023

Placuszki bananowe na mące żytniej

Placuszki bananowe idealne na śniadanie , obiad w domu czy w drodze a może i nawet w pracy . 
Idealnie smakują z owocami , musem , dżemem . Smakują dużym i małym łasuchom.


3 bardzo dojrzałe banany 
2 duże jajka 
200 ml mleka 
2 łyżka cukru pudru
1 małą łyżeczka proszku do pieczenia 
1 małą łyżeczka mielonego cynamonu 
200 - 250 g mąki żytniej (typ 720)

Banana rozgniatamy widelcem na gęstą papkę . 
Mąkę , proszek do pieczenia , cynamon przesiewamy przez sitko do większej miski . Do całości wbijamy jajko , wlewamy mleko i dokładamy banany . Delikatnie mieszamy dosypując mąkę (gęstość taka by ciasto delikatnie spływało z łyżki) .


Gotowe ciasto pozostawiamy na około 1 godzinkę . Po upływie czasu placuszki smażymy na suchej patelni (możemy użyć niewielkiej ilości oleju) . 
Gdy nasze placuszki zaczną robić się złote na bokach to pora obrócić i piec z drugiej strony na złoty kolor . 


Gotowe placuszki bananowe idealnie smakują na ciepło .

U mnie dziś zagościł mus owocowy podawany na ciepło lub zimno .


20 września 2023

Mus owocowy


1/2 kg mrożonej mieszanki leśnej 
1/2 kg mrożonych truskawek
2-3 łyżki cukru

Owoce przekładamy do garnka, podgrzewamy na małym ogniu do momentu odmrożenia i odparowania nadmiaru wody . Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy . 


Następnie miękkie owoce przecieramy przez sitko 
( można również użyć blendera ) do czystego garnka i gotujemy na malutki ogniu do uzyskania idealnej konsystencji . 

Gotowy mus idealny dodatek do lodów , placuszków owocowy , naleśników , nawet do klusków na parze .

Przepis na kluski na parze znajdziecie poniżej: