16 stycznia 2025

Puree ziemniaczane z chrzanem


1 kg ziemniaków
3 duże łyżki chrzanu
2 łyżki masła 
sól i pieprz biały
koperek 

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie . Gdy ziemniaki są miękkie odcedzamy , dodajemy masło i dokładnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków . Do całości dokładamy chrzan , sól , pieprz i koperek . Całość dokładni mieszamy . 
Puree podajemy gorące . 

Idealny dodatek do zup typu barszcz biały , żurek . 

07 stycznia 2025

Pasta jajeczna z salami i ogórka konserwowego


4 jajka ugotowane na twardo
70 g salami 
2 duże ogórki konserwowe 
1 łyżka majonezu 
1 łyżeczka koperku 
pieprz biały 

Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach , ogórki konserwowe ścieramy o tarce na grubych oczkach , salami kroimy w drobną kostkę . Całość przekładamy do jednej miski , dodajemy koperek oraz majonez . 


Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem . 
Przed podanie pastę pozostawiamy do przegryzienia i schładzamy .
 

04 stycznia 2025

Kluski


1 kg ziemniaków
około 1 szklanki mąki ziemniaczanej 
sól 

Ziemniaki , obieramy , myjemy i gotujemy do miękkości . 
Gdy ziemniaki mamy ugotowane przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków , solimy .
Mieszamy , wybieramy 1/4 część masy ziemniaczanej i do niej wsypujemy około 1 szklanki mąki ziemniaczanej (u mnie nie cała szklanka , wszystko zależy od naszych ziemniaków) . Całość wyrabiamy na jednolita masę ziemniaczaną . 


Gdy masę ziemniaczana mamy wyrobiona lepimy kluski . 


Gotowe kluski gotujemy we wrzącej wodzie po wypłynięciu około 5 minut . 

Kluski są idealnym dodatkiem do śląskiej rolady , modrej kapusty i dobrego sosu . Lecz z masełkiem też są wyśmienite .