CIASTO KRUCHE
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g zimnego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
MASA SEROWA
1 kg zmielonego sera
2 jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru
2 budynie ( po 40 g ) waniliowe
3 szklanki mleka 3,2%
1/2 szklanki oleju rzepakowego
BEZA
6 białek
1 szklanka cukru
Ciasto kruche.: Do miski wsypujemy mąkę pszenna , proszek do pieczenia , cukier puder oraz dodajemy miękkie masło . Rozdrabniamy składniki na kruszonkę następnie dodajemy jajko i żółtko , zagnieść jednolite i gładkie ciasto . Formę 25x40 cm wyłożoną papierem do pieczenia wyklejamy ciastem . Podziurawić widelcem w paru miejscach i piec około 15 minut w nagrzanym do 180° C piekarniku . (na złoty kolor)
Masa serowa.: Jajka z żółtkami i cukrami ubijamy na puszystą
masę . Zmniejszamy obroty i dodajemy ser (może być mielony z wiaderka
(polecam !!) lub z kostki który mielimy lub rozdrabniamy widelcem) cały czas ubijamy .
W
osobnej misce wymieszać mleko z budyniami . Zmniejszamy obroty miksera
na najmniejsze i gotową masę budyniową wlewamy do sera pod koniec
wyrabiania dodajemy olej .
Delikatnie wlewamy masę na podpieczony kruchy spód i ponownie
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy około
45 minut . Po upieczeniu masy serowej temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150° C .
Beza.: Piankę należy przygotować na około 10 minut przed końcem pieczenia sernika .
Białka ubijamy na najwyższych obrotach miksera i stopniowo dodajemy cukier . Ubijamy do momentu gdy masa będzie puszysta . (nie wyleci z miski gdy ja obrócimy)
Gotową piankę wykładamy na gotowy i ciepły sernik , wyrównać można zrobić wzorek .
Piec 150° C przez około 20 minut (na złoty kolor) .
Sernik po upieczeniu od razu wykładamy z piekarnika i studzimy .
Po około pół godziny pokazują się pierwsze kropelki po około godzinie pokażą się już wszystkie .
Sernik trzymamy w chłodnym miejscu .