1 litr bulionu lub czystego rosołu
500 g szparagów
1 duża marchewka
1 biała część pory
2 duże ziemniaki
1 średniej wielkości cebula
2 łyżki oleju
90 g serka topionego
4 łyżki śmietanki 12%
2 łyżki posiekanego koperku
przyprawy- sól , pieprz biały , maggi
W garnku rozgrzewamy olej wrzucamy do na niego cebulę pokrojoną w kostkę oraz por w pół plasterki . Smażymy około 5 minut . Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki w średnią kostkę , marchewkę w pół plasterki , smażymy 5 minut , wlewamy bulion lub czysty rosół . Gotujemy do miękkości warzyw . Do całości dokładamy szparagi pokrojone w plasterki (łebki pozostawiamy całe) , gotujemy do miękkości , chrupkości szparagów .
W zimnej wodzie rozprowadzamy serek topiony że śmietanką , całość wylewamy do zupy . Zagotowujemy , dosypujemy koperek doprawiamy do smaku przyprawami .