06 maja 2025

Zupa szparagowa


1 litr bulionu lub czystego rosołu 
500 g szparagów 
1 duża marchewka 
1 biała część pory 
2 duże ziemniaki 
1 średniej wielkości cebula 
2 łyżki oleju 
90 g serka topionego 
4 łyżki śmietanki 12% 
2 łyżki posiekanego koperku 
przyprawy- sól , pieprz biały , maggi 

W garnku rozgrzewamy olej wrzucamy do na niego cebulę pokrojoną w kostkę oraz por w pół plasterki . Smażymy około 5 minut . Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki w średnią kostkę , marchewkę w pół plasterki , smażymy 5 minut , wlewamy bulion lub czysty rosół . Gotujemy do miękkości warzyw . Do całości dokładamy szparagi pokrojone w plasterki (łebki pozostawiamy całe) , gotujemy do miękkości , chrupkości szparagów . 
W zimnej wodzie rozprowadzamy serek topiony że śmietanką , całość wylewamy do zupy . Zagotowujemy , dosypujemy koperek doprawiamy do smaku przyprawami . 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz