Szybkie wyjaśnienie co to są "FUCZKI" .
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszczadzkiej .
300 g kiszonej kapusty
1 średnia marchewka
1 jajko
70 g mąki
70 ml mleka
1 duża szczypta majeranku , cząbru , kminku mielonego
1/2 małej łyżeczki pieprzu białego
1 łyżeczka posiekanego koperku
olej- do smażenia
Do miski dodajemy posiekaną kiszoną kapustę , startą na drobnych oczkach marchewkę oraz mleko , jajka i mąkę , całość dokładnie mieszamy. Dosypujemy przyprawy oraz koperek i ponownie mieszamy . Pozostawimy na chwilę do przegryzienia .
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju , następnie nakładamy dużą łyżkę ciasta z kiszoną kapustą . Smażymy na złoty kolor z każdej strony .
Gotowe placuszki odkładamy na ręcznik papierowy .
Podajemy ze śmietana lub jogurtem .