07 czerwca 2025

Kociołek rozmaitości z grillowanego mięsa

Często zostaje mięso czy kiełbasa z grilla , często się zastanawiamy do dobrego z niego zrobić . Więc dziś przychodzę z taką pyszną propozycją . 



3 grillowane steki wieprzowe 
2 grillowane kiełbasy 
200 g papryki czerwonej 
200 g cukinii
200 g pieczarek 
1 duża biała cebula 
100 g kapusty białej 
100 g marchewki 
1 liść laurowy 
4 ziarna pieprzu czarnego 
2 ziarna ziela angielskiego 
400 ml bulionu/czystego rosołu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki  
1 duża szczypta majeranku 
przyprawy- sól, pieprz , papryka słodka i ostra , gałka muszkatołowa , maggi 

100 ml zimnej wody 
1 duża łyżka mąki pszennej
1 łyżka śmietany 18%

Grillowaną karkówkę kroimy w kostkę , kiełbasę w pół plasterki , przekładamy do garnka , dodajemy olej oraz pokrojoną w kotkę cebulę i chwilę smażymy . Następnie dodajemy pokrojoną w pół plasterki marchewkę oraz pieczarki , w paseczki paprykę, kapustę , cukinie w grubą kostkę . Całość smażymy około 10 minut . Po upływie tego czasu dolewamy bulion/czystego rosół dokładamy przyprawy w ziarnach oraz liść laurowy i dusimy na małym ogniu około 20-30 minut do miękkości mięsa, warzyw . 


Gdy mięso i warzywa mamy miękkie dolewamy do całości zawiesinę z mąki pszennej+woda+śmietana . Całość dokładnie mieszamy , zagotowujemy . Na samym końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i  doprawiamy do smaku przyprawami . 

 

01 czerwca 2025

Sałata ze śmietaną


1 duża główka sałaty masłowej 
1 duża szczypta cukru
kilka kropel octu 
sól i pieprz biały 
1 mała śmietana 12% 

Sałatę myjemy , targamy na mniejsze kawałki , solimy oraz dodajemy cukier . Pozostawiamy na chwilę . 
Do całości dodajemy śmietanę , pieprz . Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 30 minut do przegryzienia . 

27 maja 2025

Fuczki

Szybkie wyjaśnienie co to są "FUCZKI" .
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszczadzkiej .


300 g kiszonej kapusty 
1 średnia marchewka 
1 jajko 
70 g mąki 
70 ml mleka 
1 duża szczypta majeranku , cząbru , kminku mielonego 
1/2 małej łyżeczki pieprzu białego 
1 łyżeczka posiekanego koperku 

olej- do smażenia 

Do miski dodajemy posiekaną kiszoną kapustę , startą na drobnych oczkach marchewkę oraz mleko , jajka i mąkę , całość dokładnie mieszamy. Dosypujemy przyprawy oraz koperek i ponownie mieszamy . Pozostawimy na chwilę do przegryzienia . 


Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju , następnie nakładamy dużą łyżkę ciasta z kiszoną kapustą . Smażymy na złoty kolor z każdej strony .


Gotowe placuszki odkładamy na ręcznik papierowy . 

Podajemy ze śmietana lub jogurtem .