SKŁADNIKI
NA BISZKOPT
4
jajka
1/2
szklanki cukru
1/3
szklanki mąki tortowej
1
łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta
soli
SKŁADNIKI
NA MASĘ KUBUŚ
1
l soku Kubuś lub innego
3
budynie waniliowe, proszek
SKŁADNIKI
NA KREM ŚMIETANKOWY
500
ml śmietanki kremówki
1
galaretka pomarańczowa
250
ml gorącej wody
DODATKOWO
opakowanie
Delicji np. pomarańczowych
2
galaretki pomarańczowe
600
ml gorącej wody
Biszkopt.: Mąki
przesiewamy do miseczki .
Białka
oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na
sztywną pianę . Pod koniec powoli dodajemy cukier i miksujemy ,
aż
masa będzie gęsta i lśniąca . Następnie dodajemy po jednym
żółtku i miksujemy na niskich obrotach . W kilku porcjach dodajemy
przesiane mąki i bardzo delikatnie mieszamy
dużą łyżką lub
szpatułka . Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do
pieczenia . Przekładamy ciasto i pieczemy
w temperaturze 170 °C
przez około 15 - 20 minut do suchego
patyczka . Zostawiamy do wystudzenia .
Masa budyniowa.: W
250 ml soku wymieszaj przesiany proszek budyniowy .
Resztę
soku zagotuj , następnie cały czas mieszając wlej mieszaninę soku
z proszkiem .
Mieszaj , aż do zagotowania . Gorący krem wylej na
biszkopt , owiń folią i zostaw do wystudzenia .
Krem śmietankowy.: Galaretkę
rozprowadź w szklance wody i zostaw do całkowitego wystudzenia i
lekkiego zagęszczenia . Kremówkę ubijamy na sztywna masę , pod
koniec cały czas miksując wlewamy powoli galaretkę . Wykładamy na
krem z Kubusia .
Na
wierzchu układamy delicje czekoladą do góry czekoladą. Na czas
przygotowania galaretki wkładamy do lodówki .
Galaretki
pomarańczowe rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody . Zostawiamy do
całkowitego wystudzenia , wkładamy do lodówki ,
aż zacznie być
tężejąca . Pokrywamy wierzch ciasta galaretką
i wkładamy do
lodówki na minimum kilka godzin .