23 kwietnia 2021

Sernik „ Jajko sadzone ”

Powiem szczerze może ciasto smaczne i ładnie wyglądające ale tak na poważnie to zabierałam się do niego dobry rok zaczym powiedziałam trudno nie uda się nic straconego i tak o to jest . 
Przeglądałam mnóstwo przepisów i tak z każdego wzięłam po trochu trochę dołożyłam swojego i tak powstało  „ Jajko sadzone ”
Już go zrobiłam któryś raz bo każdemu smakowała z niego masa serowa :) . 


 
 
  CIASTO
3 duże jajka
1/2 szklanki cukru
75 ml oleju
150 g mąki pszennej
mała łyżeczka proszku do pieczenia 
 
  MASA SEROWA
750 g twarogu (zmielonego trzykrotnie)
500 g serka mascarpone , schłodzonego
300 ml śmietany kremówki 36%
4 łyżki soku z cytryny
2 opakowanie przezroczystej galaretki winogronowej
10 łyżek cukru pudru
2 małe puszki moreli w syropie
 
  GALARETKA *
500 ml syropu z moreli
3 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku
 
Ciasto.: Jajka i cukier umieścić w misie miksera i ubić 
na sztywną , jednolitą pianę . Wlewać strużką olej , dalej ubijając . 
Mąkę z proszkiemprzesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki .
Przygotowane ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach 24x34 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (sam spód) . Wyrównać .
Piec w temperaturze 160º C przez około 15-20 minut lub do zarumienienia się ciasta . Wyjąć , wystudzić . Po wystudzeniu dodatkowo odwrócić blat .
Masa serowa .: Galaretkę dokładnie rozpuścić w 200 ml gorącej wody (zamiast w 500 ml jak jest napisane na opakowaniu) . 
Wystudzić w temperaturze pokojowej , dopilnowując by pozostała płynna .
W misie miksera umieścić twaróg , mascarpone i cukier puder . 
Ubić do połączenia (końcówkami miksera do ubijania białek) . 
Dodać śmietanę kremówkę i ubić , do momentu zgęstnienia masy . Dodać wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę i sok 
z cytryny-ubić , do wymieszania i połączenia . Masę serową przelać na blat ciasta . 
Wyrównać . Natychmiast poukładać połówki moreli 
z syropu , wciskając je lekko w krem . Odstawić do stężenia .
Galaretka* .: Żelatynę zalać kilkoma łyżkami syropu z moreli 
(tylko do jej przykrycia) , odstawić na 10 minut do napęcznienia . Postawić na palniku i podgrzewać , mieszając , do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać 
w mikrofali . Zdjąć z palnika , lekko przestudzić a następnie dodać do reszty syropu z moreli , dobrze wymieszać do połączenia . Wystudzić. Wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretką zalać masę serową 
z morelami . Odstawić do całkowitego stężenia .

*Można też wykonać galaretkę z kupnej przezroczystej galaretki winogronowej
 ( 2 galaretki rozpuszczone w trochę więcej niż połowie ilości wody z opakowania ) .


22 kwietnia 2021

Moje leczo z cukinii


3 średniej wielkości cukinie
2 cebule 
6 średnich pieczarek 
3 papryki (kolorowe lub jednego koloru) 
1/2 kg kiełbasy 
4 pomidory 
2 szklanki passaty 
przyprawy - sól , pieprz , Vegeta , zioła prowansalskie 
papryka ostra i słodka
 
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę , podsmażamy na złoty kolor 
dodając do niej pokrojone w grube pół plastry pieczarki a po chwili kiełbasę pokrojoną w pół talarki , podsmażyć . 
Do podsmażonej kiełbasy z cebulą dodajemy paprykę pokrojoną 
w paseczki lub w grubszą kostkę oraz cukinię (można obrać ale nie koniecznie) . 
Dusimy na nie wielkim ogniu do momentu gdy cukinia zrobi się 
miękka i puści soki (można dodać nie wielką ilość wody) 
dodać pomidory bez skórek i pestek oraz passatę . 
Dusimy jeszcze chwilę i doprawiamy do  smaku .

    Podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem .  

 

19 kwietnia 2021

Babka cytrynowa

 
2 jajka
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki cukru brązowego lub białego
2 łyżki sok z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
  
  LUKIER
1/4 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
  
Jajka miksujemy z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści .
 Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia . Do ubitych jajek dodajemy olej , sok z cytryny i mieszamy . Następnie dodajemy mąkę , oraz skórkę otartą z cytryny i delikatnie mieszamy do połączenia ciasta .
Foremkę na babkę smarujemy olejem następnie napełniamy ciastem 
do 3/4 wysokości .
Pieczemy babkę w 175º C przez około 40-45 minut 
a mini babeczki przez około 22 - 24 minut do tak zwanego suchego patyczka .
Upieczone babeczki odstawiamy do ostygnięcia .
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy, polewamy nasza babkę lub babeczki.