Powiem szczerze może ciasto smaczne i ładnie wyglądające ale tak na poważnie to zabierałam się do niego dobry rok zaczym powiedziałam a trudno nie uda się nic straconego i tak o to jest .
Przeglądałam mnóstwo przepisów i tak z każdego wzięłam po trochu trochę dołożyłam swojego i tak powstało „ Jajko sadzone ”
Już go zrobiłam któryś raz bo każdemu smakowała z niego masa serowa :) .
CIASTO
3
duże jajka
1/2 szklanki cukru
75
ml oleju
150
g mąki pszennej
mała łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
SEROWA
750 g twarogu (zmielonego trzykrotnie)
500 g serka mascarpone , schłodzonego
300
ml śmietany kremówki 36%
4
łyżki soku z cytryny
2
opakowanie przezroczystej galaretki winogronowej
10
łyżek cukru pudru
2
małe puszki moreli w syropie
GALARETKA
*
500
ml syropu z moreli
3 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku
Ciasto.: Jajka i cukier umieścić w misie miksera i ubić
na sztywną , jednolitą pianę . Wlewać strużką olej , dalej ubijając .
Mąkę
z proszkiemprzesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy
pomocy szpatułki .
Przygotowane
ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach 24x34 cm
wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (sam spód) . Wyrównać
.
Piec
w temperaturze 160º C przez około 15-20 minut lub
do zarumienienia się ciasta . Wyjąć , wystudzić . Po wystudzeniu
dodatkowo odwrócić blat .
Masa
serowa .: Galaretkę dokładnie rozpuścić w 200 ml gorącej wody (zamiast w 500 ml jak jest napisane na opakowaniu) .
Wystudzić w
temperaturze pokojowej , dopilnowując by pozostała płynna .
W
misie miksera umieścić twaróg , mascarpone i cukier puder .
Ubić
do połączenia (końcówkami miksera do ubijania białek) .
Dodać
śmietanę kremówkę i ubić , do momentu zgęstnienia masy . Dodać
wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę i sok
z cytryny-ubić , do wymieszania i połączenia . Masę serową przelać na blat
ciasta .
Wyrównać . Natychmiast poukładać połówki moreli
z
syropu , wciskając je lekko w krem . Odstawić do stężenia .
Galaretka*
.: Żelatynę zalać kilkoma
łyżkami syropu z moreli
(tylko do jej przykrycia) , odstawić na
10 minut do napęcznienia . Postawić na palniku i podgrzewać ,
mieszając , do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub
podgrzać
w mikrofali . Zdjąć z palnika , lekko przestudzić a
następnie dodać do reszty syropu z moreli , dobrze wymieszać do
połączenia . Wystudzić.
Wystudzoną i
lekko gęstniejącą galaretką zalać masę serową
z morelami . Odstawić do całkowitego stężenia .
*Można
też wykonać galaretkę z kupnej przezroczystej galaretki
winogronowej
( 2 galaretki rozpuszczone w trochę więcej niż
połowie ilości wody z opakowania ) .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz