22 kwietnia 2021

Moje leczo z cukinii

 
 3 cukinie - średniej wielkości 
 2 cebule 
 3 papryki (kolorowe lub jednego koloru) 
 1/2 kg kiełbasy 
 4 pomidory 
 2 przeciery pomidorowe 
 przyprawy - sól , pieprz , vegeta , zioła prowansalskie 
papryka ostra i słodka , 
 
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę , podsmażamy na złoty kolor 
dodając do niej kiełbasę pokrojoną w pół talarki , podsmażamy . 
Do podsmażonej kiełbasy z cebulą dodajemy paprykę pokrojoną 
w paseczki lub w grubszą kostkę oraz cukinię (można obrać ale nie koniecznie) . 
Dusimy na nie wielkim ogniu do momentu gdy cukinia zrobi się 
miękka i puści soki (można dodać nie wielką ilość wody) 
dodać pomidory bez skórek i pestek , przecier pomidorowy . 
Dusimy jeszcze chwilę i doprawiamy do  smaku .

    Podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem .  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz