25 listopada 2022

Ciasto kokos i jabłko z kompotu


   BISZKOPT
5 jajek 
5 łyżek cukru 
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

  BUDYŃ JABŁKOWY 
53 g proszku budyniowego - waniliowego 
1/2 l kompotu jabłkowego 

  KOKOS
200 g masła 
150 g cukru
200 g wiórek kokosowych 
1 jajko  

  DODATKOWO 
2 słoiki kompotu jabłkowego 

Biszkopt .: Jajka ubijamy z cukrem na jasny puch . Na koniec mieszając łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy około 30 minut w 170 °C .
Na wystudzony biszkopt wykładamy odsączone z kompotu jabłka pokrojone w plastry lub kostkę . 


 Na warstwę jabłkową wykładamy ciepły budyń , który gotujemy według przepisu na opakowania . 
Budyń .: 1/2 l kompotu wlewamy do garnka dodajemy cukier , trochę odlewamy do szklanki w której mieszamy sypki budyń , resztę zagotowujemy , wlewamy rozmieszany proszek budyniowy i gotujemy do momentu zgęstnienia .


Na wyłożony i wyrównany budyń wykładamy kokos .
Kokos .: Masło roztapiamy wraz z cukrem mieszamy do lekkiego roztopienia cukru i dodajemy wiórki kokosowe , smażymy do lekkiego ze złocenia wiórków kokosowych . Na koniec w osobnej misce ubijamy jajko do którego dokładamy przestudzony kokos i łączymy razem . 

Gotowe ciasto składamy następująco .: 
biszkopt -> jabłka -> budyń jabłkowy -> kokos . 
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 °C przez około 20 minut do ze złocenia kokosu .



Po upieczeniu ciasto studzimy i pozostawiamy około 6 do 8 godzin do scalenia się warstw .


22 listopada 2022

Peklowana szynka pieczona


 NA MIĘSO PEKLOWANE
1 kg szynki 
1/2 l wody zimnej 
20 g soli peklującej 

 NA PIECZEŃ
1 cebula 
kilka suszonych grzybków 
3 ziarna ziela angielskiego 
6 ziaren pieprzu czarnego
2 małe liście laurowe 
80 g margaryny (Palma z murzynkiem) 
zimna woda 
Przyprawa do mięsa (Knorr) 
przyprawy - pieprz , maggi , mielone ziele angielskie , papryka słodka , 
majeranek , oregano , mielona kolendra 

Szynkę dokładnie myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym . Następnie przekładamy do naczynia 
( które się nie utlenia np. plastyk ) w której będzie peklowane . 
Wodę z solą peklującą dokładnie mieszamy . Gdy nie używamy strzykawki to zalewamy mięso solanką i odstawiamy 
w pomieszczenie z temperaturą pokojową na 12 do 24 godziny . Jeżeli używamy strzykawki to naszykujemy do wewnątrz mięsa wodą solankową w proporcji 10 % wagi mięsa i również odkładamy 
w pomieszczenia z temperaturą pokojową na 12 godzin . 


Mięso z użyciem strzykawki jest dokładniej prze peklowane niżeli mięso peklowane bez ale nie przeszkadza to przy pieczeniu . 
Po 12 lub 24 godzina wyjmujemy mięso z solanki ( nie myjemy !! ) , następnie kroimy w około 3 cm plastry .


Gotową i pokrojoną w plastry szynkę oprószamy przyprawami , obsmażamy na margarynie na złoty kolor z obu stron . Na sam koniec podlewamy mięso wodą ( tyle by mięso było zakryte a nie pływało ) .
Dodajemy cebulę , grzybki , ziarna , liść laurowy i tak przygotowane mięso dusimy około 40 minut do 1 godziny . 


Gotowe mięso podajemy z ulubionymi dodatkami , kluskami , ziemniakami , surówką lub czerwoną kapustą na ciepło ( przepis na kapustę znajdziecie na blogu , zakładka dodatki  ' na ciepło ' ) 


18 listopada 2022

Pieczarki panierowane


10 małych pieczarek 
3 jajka 
bułka tarta
margaryna (palma z murzynkiem) 
przyprawy - sól , pieprz , gałka muszkatołowa , maggi 

Pieczarki obieramy i odrywamy z nich nóżki (lecz nie koniecznie) . Oprószamy przyprawami .
Następnie rozbijamy jajka w osobnej misce które trzepiemy rózgą , dodajemy kilka kropel maggi . Do kolejnej miski sypiemy bułkę tartą . 
Gotowe pieczarki panierujemy panierką pojedynczą
 (jajko - bułka tarta) . 



Opanierowane pieczarki smażymy na złoty kolor na roztopionej margarynie .
Po wyciągnięciu przekładamy na ręcznik papierowy i pozostawiamy do odsączenia się tłuszczu .


Gotowe pieczarki podajemy jako przystawka z ulubionym sosem . Najlepiej smakują na ciepło .