24 grudnia 2022

Wiewiórka


340 g mąki tortowej 
1/2 szklanki oleju 
4 jajka 
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki pokrojonych rodzynków 
1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich 
50 g posiekanej czekolady deserowej 
2 jabłka 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
1 łyżka cynamonu 

Mąkę przesiewamy wraz z sodą oczyszczoną , cynamonem .
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy lekkim strumieniem olej i po łyżce mieszanki produktów sypkich . Mieszamy na najmniejszych obrotach miksera do połączenia się składników . 
Na koniec dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka , orzechy , rodzynki i czekoladę . Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki  (ciasto jest dość gęste) 


Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , wyrównujemy . Pieczemy około 45 - 50 minut 
w temperaturze 170 °C . 


Po upieczeniu ciasto wyciągamy i studzimy . 
 

20 grudnia 2022

Duszona polędwica w różowym winie


1 polędwica wieprzowa (około 300 g) 
1 duża cebula 
200 ml różowego wina 
150 ml bulionu 
2 liście laurowe 
2 kulki ziela angielskiego 
5 kulek pieprzu czarnego 
4 łyżki posiekanej natki pietruszki 
przyprawy - sól , pieprz 

Polędwice myjemy , kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy nożem mięso . (Uderzamy ostrzem w mięso tak by je nie rozciąć a rozbić) . Następnie oprószamy pieprz czarny i solą . 



Obsmażamy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju . Gdy obracamy polędwiczkę na drugą stronę dokładamy do niech pokrojoną w pół piórka cebule i podsmażamy na lekko złoty kolor cebuli ale uważamy żeby mięso się nam nie spaliło . 


Gdy mamy mięso i cebule gotową to do całości dokładamy kulki ziela angielskiego , pieprzu oraz liść laurowy . Dolewamy bulion oraz wino 
i dusimy całość około 30 minut . Na koniec dodajemy natkę pietruszki i odparujemy nadmiar bulionu z winem . 

Gotowa polędwiczki podajemy z ulubionymi dodatkami, ja uwielbiam z surówka z buraczków. 


17 grudnia 2022

Sałatka z makaronu ryżowego


200 g suchego makaronu ryżowego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy 
1/2 papryki czerwonej 
5 ogórków konserwowego 
2 - 3 łyżki majonezu 
1 opakowanie Tzatziki
przyprawy - sól , pieprz

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy 
i studzimy . Następnie  kroimy w drobniejsze paski , przekładamy do miski . Kukurydze i fasolkę czerwoną odcedzamy z zalewy i delikatne przepłukujemy . Ogórki kroimy w drobną kosteczkę , paprykę kroimy w drobne paseczki .
Wszystkie warzywa przekładamy do miski z makaronem dodajemy majonez oraz przyprawę Tzatziki i do smaku pieprz .
Gotową sałatkę pozostawiamy do przegryzienia .