02 września 2024

Zupa grzybowa


2 litry czystego rosołu 
500 g obgotowanych leśnych grzybów
3 średnie wielkości marchewki 
2 średnie pietruszki
1/4 średniego selera
biała część z pora  
1 łyżka mielonych suchych grzybów 
100 g żytniego makaronu świderki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
duża szczypta gałki muszkatołowej 
przyprawy- sól , pieprz , maggi 

Rosół zagotowujemy dodajemy do niego obgotowane grzyby (szybciej gotujemy grzyby od zagotowania około 30 minut następnie studzimy ) , pokrojoną w pół plasterki por i starte na grubych oczkach warzywa , gotujemy około 15 minut na małym ogniu . Po upływie tego czasu zupę doprawiamy do smaku przyprawami , dosypujemy zmielone suszone grzybki 
(ja osobiście suszę nóżki grzybów a później miele 
w młynku od kawy) . Na koniec dosypujemy posiekaną natkę pietruszki , zagotowujemy . 
W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu 
na opakowaniu .  
Gotowy makaron dodajemy do zupy , mieszamy , ponownie doprawiamy . 

Zupa gotowa do zajadania . 

Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 

01 września 2024

Jajecznica z boczkiem

 

3 jajka 
20 g boczku 
1 mała cebula 
pieprz 

Boczek kroimy w drobną kostkę lub małe paseczki . Wytapiamy na suchej patelni . Gdy boczek mamy wytopiony dokładamy do niego pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i smażymy do ze złocenia . 
Do całości dokładamy rozbite jajka , posypujemy całość pieprzem 
i smażymy do stracenia surowości jajka (smażymy tak długo jakie lubimy ścięte jajko) . 

27 sierpnia 2024

Zapiekanka kebab


1 półbagietka
3 duże łyżki ketchupu (Heinz)
50 g pieczarek podsmażonych
3 łyżki kebabu drobiowego 
8 łyżek tartej mozzarelli 
kilka plastrów ogórka kanapkowego 
3 mini pomidorki 
prażona cebula 
2 plastry białej cebuli 

Półbagietkę przecinamy wzdłuż każdą część smarujemy ketchupem i delikatnie posypujemy mozzarellą . 


Na posmarowaną i posypaną mozzarellą bagietkę wykładamy drobiowego kebaba wymieszanego pieczarkami i posypujemy resztą sera .


Gotową zapiekankę zapiekamy w temperaturze 200 °C przez 
około 7 minut do ładnego rozpuszczenia się sera . 

Na zapiekankę układamy pokrojone w kawałki kanapkowe ogórki , pół piórka cebulę oraz pomidory pokrojone w plastry . Polewamy ulubionym sosem , można posypać posiekaną natką pietruszki i prażoną cebulką .


Przepis na domowego kebaba drobiowego którego użyłam w przepisie znajdziecie pod likiem.: 
https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2022/05/domowy-kebab-drobiowy.html

Przepis na domowe ogórki kanapkowe którego użyłam w przepisie znajdziecie pod likiem.: