02 września 2024

Zupa grzybowa


2 litry czystego rosołu 
500 g obgotowanych leśnych grzybów
3 średnie wielkości marchewki 
2 średnie pietruszki
1/4 średniego selera
biała część z pora  
1 łyżka mielonych suchych grzybów 
100 g żytniego makaronu świderki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
duża szczypta gałki muszkatołowej 
przyprawy- sól , pieprz , maggi 

Rosół zagotowujemy dodajemy do niego obgotowane grzyby (szybciej gotujemy grzyby od zagotowania około 30 minut następnie studzimy ) , pokrojoną w pół plasterki por i starte na grubych oczkach warzywa , gotujemy około 15 minut na małym ogniu . Po upływie tego czasu zupę doprawiamy do smaku przyprawami , dosypujemy zmielone suszone grzybki 
(ja osobiście suszę nóżki grzybów a później miele 
w młynku od kawy) . Na koniec dosypujemy posiekaną natkę pietruszki , zagotowujemy . 
W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu 
na opakowaniu .  
Gotowy makaron dodajemy do zupy , mieszamy , ponownie doprawiamy . 

Zupa gotowa do zajadania . 

Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz